Све недаће Иранаца са хаџилуком у Меку

17-04-2016 10:33:16 | | / vostok.rs |


Дипломатски односи Ирана и Саудијске Арабије пролазе кроз можда натежи период у својој историји. Иако је Министарство хаџилука Саудијске Арабије позвало представника Ирана задуженог за организацију ходочашћа на договор, претпоставља се да ће број иранских ходочасника у Меку ове године ће бити значајно мањи.

Највећи проблем за иранске ходочаснике сада представља добијање визе, јер су дипломатски односи у кризи након једностране одлуке Ријада.

Још пре само годину дана ситуација је била потпуно другачија. Иран је добио квоту, односно могућност да у Меку пошаље 75.000 ходочасника. Према званичним подацима, Иранци су потпуности искористили добијену квоту. Тада ни процес добијања визе није био проблематичан. Ирански ходочасници су, у складу са предвиђеном квотом, Конзулату Саудијске Арабије у Техерану предавали захтев за добијање визе.

Сада је ситуација умногоме другачија. Потенцијални ирански ходочасници сматрају да би због агресивног понашања саудијских власти према грађанима Ирана, посету Меки можда требало одложити за нека боља времена.

Актуелно је и материјално питање. Ирански грађани традиционално спадају у групу оних који долазе пуних и враћају се празних новчаника. Другим речима, за разлику од других ходочасника који штеде, Иранци при посети Меки у просеку по особи троше 1.000 долара само на куповину сувенира и поклона. Просечни Иранац укупно потроши чак до 2.500 долара током хаџилука. Ипак, имајући у виду све околности, можда би штедња у корист Ирана била сврсисходнија одлука.

Осим тога, јавља се и питање солидарности. Да ли ће власти Исламске републике Ирана препоручити својим грађанима да одустану од путовања у Меку? Или ли ће можда упорни ходочасници наћи неко самостално решење?

Одлука ће свакако бити донета на основу искуства из претходних година. Иран у том смислу има углавном горак укус у устима. Довољно је сетити се масовних убистава иранских ходочасника 80–тих година прошлог века. У то време врховни лидер ајатолах Хомеини чак је и фетвом покушао да забрани грађанима Ирана да иду на хаџилук.

Ипак, многи Иранци су упркос забрани врховног лидера стизали у Меку преко Турске, Авганистана, Пакистана и других држава. Иако је такво путовање било веома скупо и несигурно, многи Иранци су се без двоумљења одлучивали на такав корак. Мора се поменути и да је саудијска виза на црном тржишту коштала чак невероватних 10, па и до 20 хиљада долара. Многи су били спремни да плате те суме.

Уз све друге препреке, овде би требало поновити да је за Иранце одлазак на хаџилук потпуно неизвестан и чак врло опасан. Прошле године је у стампеду погинуло око 140 људи, а још 350 се водило као нестали. А ако се узме у обзир да ће ове године због лоших дипломатских односа ирански грађани у Саудијског Арабији бити без конзуларне заштите, питање је колико ће Иранаца ове године кренути ка Меки.