Кустурица окупља светске уметничке звезде поводом Дана победе

17-04-2016 05:13:27 | | Фото: Милош Цветковић/ vostok.rs |


Режисер Емир Кустурица и његови истомишљеници из света културе, науке, спорта и медија из разних земаља организују 6. и 7. маја форум и фестивал који су посвећени годишњици велике победе и ослобођења Европе од нацизма, саопштио је један од учесника тог програма, музичар групе „Браћа Карамазови“ Олег Карамазов.

„Одржавање форума чији је Кустурица организатор биће прва етапа у стварању грађанског међународног покрета који се формира око свељудских традиционалних вредности: добра, мира и љубави међу људима, праведног уређења света, борбе против свих видова сукоба на планети“, навели су организатори манифестације, а преноси московска Национална служба Новости.

Шестог маја у Дрвенграду ће бити одржан форум у част годишњице победе над фашизмом.

„Неопходност солидарних заједничких акција у светској култури и медијској сфери, чији је циљ супротстављање обнови идеје фашизма у савременом свету, биће главни смисао у раду форума“, рекао је Карамазов.

Седмог маја у Вишеграду у Републици Србској биће одржан музички фестивал који би требало да отвори председник Републике Српске Милорад Додик.

Планирано је да на форуму и фестивалу учествују Емир Кустурица и његов „Но смокинг оркестра“ и кијевски музичари „Браћа Карамазови“, који ће наступити заједно с Русима Владимиром Шахрином и Владимиром Бугеновом (Чајф), Јевгенијем Маргулисом и Алексејем Романовом (Воскресеније).

На сцену ће изаћи и музички састави источне Европе, међу којима су и бендови из балканских земаља.

Позвани су и украјински историчар Петро Толочко и његов колега из Кембриџа Нил Кент, лауреат државних награда СССР-а и Русије Владимир Гостјухин из Белорусије, затим глумци Шон Конери и Стивен Сигал, режисер Павел Лунгин, глумац и музичар Петар Мамонтов, бразилски писац Пауло Коељо, француски писац Фредерик Бегбеде, руски глумци и јавне личности Константин Хабенски и Чулпан Хаматова и амерички режисер Оливер Стоун.