Oпозициja: Идеја о Асадовим заменицима — решење сиријске кризе

18-04-2016 08:53:37 | | © AFP 2016/ FABRICE COFFRINI/ vostok.rs |


Именовање тројице заменика председника Сирије, у складу с актуелним сиријским уставом, могло би да буде варијанта за решење кризе, рекао је извор из једне од делегација опозиције на међусиријским преговорима у Женеви.

„У овом тренутку проблем у разматрању прелазног органа јесте на основу ког устава он треба да буде формиран – на основу старог или новог. Замрзавање актуелног устава је опасно, то ће практично означавати преврат и биће неприхватљиво за владу“, рекао је саговорник РИА Новости.

Ипак, према његовим речима, „садашњи устав предвиђа само једну варијанту решавања кризе, а то је да председник преда овлашћења својим заменицима“, а такав преседан „већ постоји у историји Сирије“.

Како је раније саопштио телевизијски канал „Ал Џазира“, позивајући се на сопствене изворе, специјални изасланик Уједињених нација за Сирију Стафан де Мистура наводно је овакву иницијативу представио у петак на састанку с делегацијом Високог преговарачког комитета сиријске опозиције у Женеви.

Де Мистура је опозиционарима предложио да изаберу тројицу кандидата за потпредседника и навео да је такво решење могуће захваљујући томе што формулације у резолуцији 2254 Савета безбедности УН немају конкретни карактер.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут