Бразил: Сукоби и протести због расправе о смени председнице

18-04-2016 07:23:20 | | / vostok.rs |


У Доњем дому бразилског Конгреса почела је расправа о опозиву бразилске председнице Дилме Русеф, уз међусобно викање и гурање провладиних посланика и оних који су против ње.

Истовремено, неколико хиљада демонстраната, подељених на присталице и противнике Русефове, окупило се испред зграде Конгреса, пренео је АП.

Уколико најмање 342 од укупно 513 посланика, или две трећине њих, буде гласало за опозив председнице Русеф, случај се прослеђује у надлежност Сената, а ако простом већином сенатори изгласају њен опозив, она ће морати да привремено напусти функцију, док ће потпредседник Мишел Темер преузети дужност председника.

Уколико после тога 54 од укупно 81 члана Сената гласа за њен опозив, Русефова ће дефинитивно бити склоњена са чела земље, а Темер ће остати председник до краја мандата, односно до 31. децембра 2018. године.



Могућност покретања поступка за смену председнице Русеф, међутим, нема везе ни са гневом јавности због економске ситуације, ни са скандалом везаним за корупцију у компанији „Петробрас“, оцењује америчка агенција.

Опозиционе странке, наиме, првенствено оптужују Русефову за кршење фискалних закона, што она пориче тврдећи да није учинила ништа што нису чиниле претходне администрације, објашњава АП. Владине присталице називају покушај опозива пучем, јер Русефова није оптужена ни за какав злочин.

Дилма Русеф је пре неколико дана изјавила да постоји завера да се она сруши са власти, сугеришући да је један од челника те завере и њен потпредседник Мишел Темер.

Бела кућа је, у међувремену, саопштила да амерички председник Барак Обама има поверења да ће Бразил као демократска земља умети да одговори на политичке и економске изазове.