Неуспели преговори у Дохи изазвали пад цене нафте

19-04-2016 09:44:14 | | © AFP 2016/ KARIM JAAFAR/ vostok.rs |


Цена нафте у свету је у пала после неуспешно завршених преговора највећих произвођача нафте у Дохи, где учесници нису успели да се договоре о замрзавању производње црног злата.

Аналитичари сматрају да ће предстојећи раст цена црног злата вероватно бити нивелисан, наводи агенција „Маркет воч“.

„То је прилично незграпан сценарио. Цене би могле да падну до 30 долара по барелу за неколико дана“, рекао је аналитичар Абишек Дешпанде.

Након нафте, падом је данас отворена и руска берза. Према подацима Московске берзе индекс ММВБ (Московске међубанкарске монетарне берзе) опао је за 0,8 одсто (до 1.892 поена), а на берзи РТС — за 3,8 одсто (до 871 поена).

Министар енергетике Русије Александар Новак коментарисао је неуспех преговора о замрзавању нивоа производње нафте.

Новак не сматра да је Техеран крив за неуспех споразума.

„Он није чак ни учествовао на састанку“, додао је министар.

На питање новинара о ставу Саудијске Арабије, Новак је одговорио да мисли да је основни узрок различити приступ условима споразума, а што се тиче самог замрзавања, сви сматрају да је то разумна шанса.

Земље-произвођачи нафте у недељу нису успеле да постигну споразум о замрзавању производње тог енергента. Састанак у Дохи почео је са шест и по сати закашњења, јер је Саудијска Арабија изненада затражила да на скупу учествују све земље ОПЕК-а, укључујући Иран, који је саопштио да је спреман да замрзава производњу нафте тек када достигне обим из периода пре санкција, од четири милиона барела дневно.

Следећи пут ће земље-извознице нафте преговарати о могућем замрзавању производње тог енергента на састанку ОПЕК-а у Бечу у јуну.