Русија не пристаје на ново одлагање саслушања о дугу Украјине

19-04-2016 10:13:40 | | / vostok.rs |


Украјина је већ два пута тражила да се одложи саслушање у Вишем суду у Лондону у случају захтева за исплату дуга од три милијарде долара. Први пут је Русија дала своју сагласност, али не намерава да то учини поново, рекао је новинарима заменик министра финансија Русије Сергеј Сторчак.

Сторчак је додао да ће саслушње бити отворено за јавност.

„Не намеравамо да оно буде затворено. Једна страна може да тражи да се саслушање затвори за јавност, али овде ће бити случај по нахођењу судије“, рекао је заменик министра.

Русија је у фебруару поднела тужбу Вишем суду у Лондону о наплати украјинског дуга на основу еврообвезница у вредности од три милијарде долара и неисплаћене камате од 75 милиона долара. Украјина је до краја прошле године требало да исплати дуг Русији, али то није учинила, због чега је дошло до судског процеса.

У Кијеву су рачунали на то да ће се Москва сложити са реструктурирањем дуга под истим условима као и комерцијални кредитори, али Русија је то одбила инсистирајући да је овај дуг суверен.

Овај случај постаће преседан у светском праву — расправе о дуговима међу државама до сада нису даване на разматрање суду.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут