Пушков: Вашингтон, осим обарања Асада, нема план за Сирију

19-04-2016 10:19:49 | | / vostok.rs |


Вашингтон нема конкретни план за решење сиријске кризе, осим упорних покушаја да свргну са власти председника Сирије Башара ел Асада, изјавио је председник комитета Државне думе Русије за међународне односе Алексеј Пушков.

„Видимо да САД нема решења. Погледајте америчку политику у Сирији: они имају само једну мисао — збацити Асада“, изјавио је Пушков на отварању Московског међународног модела УН.

Када представнике САД питају шта ће бити даље, одговор се ограничава фразом „видећемо“.

„Даље није јасно шта се дешава, јер нема људи. Ко је следећи вођа Сирије? Ми (власти САД) не знамо. Какве ће снаге предводити? Умерене! Ко су умерене снаге није нам јасно“, рекао је Пушков.

Американци немају никакав план. У тим условима смо успели нешто да добијемо — замрзли смо ратни сценарио, поставили смо стране за преговарачки сто. Променили смо однос снага и зато су они сели за преговарачки сто, додао је Пушков.

Русија не може да стоји са стране и посматра покушаје успостављања таквог поретка који води ка крвавим нередима, зато је РФ и решила да спроведе операцију у Сирији.

Пушков је изјавио да западне земље покушавају да створе паралелни међународни систем заобилазећи универзалне, свима признате основе међународног права УН.

„Било какви покушаји да се међународни систем стави под питање воде ка догађајима који се дешавају на Блиском и Средњем истоку. Русија у датом случају не нарушава статус кво, за шта Американци покушавају да нас оптуже, а управо ми смо чувари оних позитивних тенденција у светској политици и боримо се са дестабилизацијом система међународних односа. УН овде треба да игра посебно важну улогу“, закључио је Пушков.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут