Путин и Порошенко о кризи и судбини осуђених Руса у Украјини

19-04-2016 12:26:07 | | / vostok.rs |


Током телефонског разговора председници Русије и Украјине разговарали су о судбини руских држављана Александрова и Јерофејева и приступу генералног конзула Украјине Надежди Савченко.

Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са председником Украјине Петром Порошенком, саопштио је прес-секретар шефа државе Дмитриј Песков.

„Током разговора било је речи о решавању кризе на југоистоку Украјине и текућим билатералним односима. Дотакли су се и питања Надежде Савченко, као и судбине руски држављана Александрова и Јерофејева. Председници су се договорили да у блиској будућности генералном конзулу Украјине у Ростову на Дону буде обезбеђен приступ Савченковој“, рекао је Дмитриј Песков.

Порошенко је позвао Русију да хитно ослободи Надежду Савченко.

Доњецки суд Ростовске области Руске Федерације прогласио је Надежду Савченко кривом за погибију руских новинара, као и за незаконити прелазак руске границе, и изрекао јој казну од 22 године затвора.

Суд у Кијеву је јуче осудио грађане Русије Јевгенија Јерофејева и Александра Александрова на 14 година затвора уз конфисковање имовине, прогласивши их кривим за терористичку делатност. Пресуда ће ступити на снагу 10 дана од тренутка њеног изрицања, уколико не дође до жалбе апелационом суду.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут