Турска прети, ЕУ не попушта

19-04-2016 02:02:10 | | / vostok.rs |


Турски премијер Ахмет Давутоглу је изјавио да Анкара неће морати да поштује споразум о мигрантима постигнут са ЕУ уколико она не испуни обећање. Међутим, председник Европске комисије Жан-Клод Јункер је рекао да захтеви Турској за укидање виза неће бити ублажени.

Турска од ЕУ очекује да до јуна уведе безвизни режим за турске грађане.

„Та обећања су обострана. Ако ЕУ не предузме неопходне кораке, било би незамисливо да Турска то учини“, рекао је Давутоглу уочи одласка у Стразбур, пренео је Ројтерс.

Турска ради на испуњавању својих обавеза према ЕУ, казао је Давутоглу, наводећи да не очекује да ће бити неких заокрета око тог споразума.

„Мало је вероватно да ће ЕУ учинити нешто да преокрене овај процес, с обзиром на то да смо прешли дуг пут“, додао је Давутоглу.

Нешто раније, турски министар иностраних послова Мевлут Чавушоглу је рекао да ће Турска отказати споразум са ЕУ о мигрантима ако Брисел не одржи реч.

Међутим, према Јункеровим речима, Турска ће мора да испуни све захтеве за путовање без виза у земље-чланице Европске уније, а критеријуми за то неће бити ублажени.

„Турска мора да испуни све преостале услове да би Комисија могла да усвоји њен предлог у наредним месецима“, рекао је Јункер на пленарној седници Парламентарне скупштине Савета Европе.

Како је истакао, „ти критеријуми неће бити разводњени“, преноси Ројтерс.

ЕУ зависи од Турске кад је реч о смањењу прилива миграната и избеглица у Европу, и Јункер је раније оценио да је споразум који је тај блок у марту постигао са Анкаром већ почео да даје резултате.