Холандија забрањује сва неелектрична возила до 2025.

19-04-2016 07:16:15 | | / vostok.rs |


Нови нацрт закона који је предложен у Холандији могао би да доведе до забране продаје свих аутомобила са моторима са унутрашњим сагоревањем до 2025. године.

Уколико се закон усвоји, у Холандији ће смети да се продају само електрични и аутомобили на водоник.

Закон који је предложила Радничка партија неће забрањивати употребу постојећих аутомобила на бензин и дизел-гориво, али када се они избаце из употребе неће моћи да буду замењени.

Постоји могућност да закон буде усвојен упркос веома јаком противљењу, пошто већина изабраних посланика у доњем дому холандског парламента подржава иницијативу. Уколико нацрт закона прође, хибридни модели, укључујући и оне који користе мотор са унутрашњим сагоревањем и акумулатор, такође ће бити забрањени.

План за штедњу енергије натераће произвођаче аутомобила да производе довољно еколошких возила која би задовољила потражњу.

Савремени еколошки аутомобили имају краће време пуњења и могу да пређу дужа растојања. Заговорници електричних аутомобила верују да ће стална побољшања учинити ове аутомобиле атрактивнијима за куповину.

Продаја електричних и аутомобила на водоничне ћелије је у сталном порасту. Према компанији „Тесла“, њихов доступни „модел 3“ је добио рекордан број поруџбина.

Према истраживању компаније „Делојт“ из 2015, Холандија је једна од најзагађенијих земаља у Европској унији.