РУСКО СТАНОВНИШТВА ТРАЖИ ФЕДЕРАЛИЗАЦИЈУ ЗЕМЉЕ

06-04-2014 11:11:37 | | / mojenovosti.com |

Ситуација на Истоку Украјине се у вечерњим часовима у ндељу, 6. априла из часа у час заоштрава, јављају руске агенције и портали са лица места.

Мирне демонстарције,које су се током целог дана одржавале у Харкову, Доњецку и Луганску , у вечерњим сатима су прерасле у ускобе са милицијом или су резултирале оружаним заузиањем адмнистартивних зграда , јавља Комерсант који цео дан објављује текстуални онлајн пренос данашњих догађаја у Украјини.
Демонстранти у ова три украјинска града ултимативно захтевају спровођење референдума о федерализацији источиних области Украјине насељених претежно руским становништвом.

Ситуација је толико озбиљна да је в.д. председника Украјине Алекснадр Турчинов отказао предстојећу посету Литванији и у 21,05 ( по московском времену )
сазвао хитан састанак свих рукводилаца армије, милиције и других безбедедонсоних служби и лично рукводи свим акција које предузимају или намеравају да предузму у што скоријем року.

У 21,14 сати милиција још није интервенисала да заштити а здања Доњецке обласне државне администрације која су заузели учесници митинга.
Како саопштава „Интерфкас-Украјина „ доњецка милиција није интервенсиала бојеће се још жешћих и масовнијих протеста.

У 21,44 ( по московском времену ) Арсен Аваков, в.д. министра унутрашњих послова је изајвио да ће ситуација у Доњецку и Луганску у којима су демонстранти заузели државне админситративе зграде бити враћенеа под контролу реда и поретка без отварањеа ватре на митингаше.

„Одговарам и сепаратистима и усијаним главама које захтевају да се под било коју цену уведе ред , да ће сиутација бити враћена под конторлу, али без проливања крви,“ написао је Аваков на својој старани на Facebookу.

„Жестоко ћемо се обрачунати са свима који непосредно буду учествовали у нападу на државна здања, на чуваре реда, на друге грађане“, написао је на свом Facebook профилу Арсен Авакпв, в.д. миситар Унутрашњих послова у привременој Влади Украјине и закључио :

„Ни Доњецк, ни Харков, ни Луганск не желе да буду прифронтовске коморе.Исток жели да рди и да се стабилизиује !И на тој стабилности ћемо радити одсећајући маргиначце .“

22, 06: Милиција је поднела кривичну пријаву против учесника у сукобу у Харкову који се догодио испред позоришта „Шевченко „ између присталца „Евромајдана „ и Руса мититнгаша (око 2000 учесника )
који захтевају федерелизацију земље, саопштило је одељење за везе са јавношћу МУП-а Украине.

22,15. Како преноси дописник „Интерфакс-Украјина „ проруски расположени митингаши скандирају уз звуке „Светог марша“ узвицима:“Харков !“ и „Русија !“
22, 34.Локални медији јављају да се приликом заузимања обласних државнх зграда од стрне митингаша , милиција повукла пропуштајући демонстранте унутра.
Како јављају Vesti.ua , приликом заузимања зграде обласне администрације ( ОГА), неко је рекао да овај напад има кодирани назив „Устај, земљо огромна! „ ( Вставай страна огромная !) .
Све сето збивало пред око 2.000 учесика митинга на главном тргу у Харкову.

Бранко Ракочевић