Самит Русије и НАТО-а: Нема повратка на нормалне односе

20-04-2016 06:44:01 | | / vostok.rs |


За сада нема позитивних планова Русије и НАТО-а, а нови сусрет Савета могућ је уз стварну заинтересованост две стране, рекао је стални представник Русије у НАТО-у Александар Грушко. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг каже да су представници Русије и НАТО-а разговарали искрено и озбиљно, али да се неће враћати на претходно стање у односима.

Грушко је додао да је међусобно поверење Русије и Алијансе немогуће без смањења војне активности НАТО-а у близини граница Русије.

„Русија не осећа непријатност због одсуства сталног дијалога са НАТО-ом због постојања сталних контаката са њеним државама-чланицама“, изјавио је Грушко након заседања Савета Русија—НАТО у Бриселу.

Према његовим речима, САД су вршиле притисак на Русију усмеривши разарач „Доналд Кук“ ка рејону Каљининграда и Русија ће предузети све мере предострожности за спречавање покушаја употребе војне силе.

„Питање је какав је био задатак „Доналда Кука“, који се налазио поред Каљининграда? Замислите разарач опремљен крстарећим ракетама домета две и по хиљаде километара, које могу да носе нуклеарне бојеве главе негде у Њујоршком или Мексичком заливу?! То се не односи на војну акцију, то је покушај да се изврши притисак на Русију. Мислим да озбиљни људи схватају да ћемо предузети све неопходне мере предострожности које би требало да надокнаде покушаје употребе војне силе“, изјавио је Грушко новинарима коментаришући инцидент у Балтичком мору.

Дискусија Руске Федерације и Алијансе на заседању Савета РФ—НАТО је, према речима Столтенберга, била искрена и озбиљна, упркос дубоким неслагањима.

„Разговарали смо искрено и озбиљно. Савезници НАТО-а и Русије имају прилично различите ставове, али смо саслушали једни друге“, изјавио је Столтенберг новинарима након сусрета.

Састанак Савета РФ—НАТО први је након решења пакта да замрзне сваку сарадњу са Москвом из протеста због отцепљења Крима од Украјине пре две године.

„Постоје озбиљна неслагања везана за кризу у Украјини, иако су се обе стране сложиле о важности Минског мировног договора“, додао је Столтенберг.

Столтенберг је додао је битно да остане отворена комуникација за политички и војни дијалог, јер је то важно за „смањење ризика“.

„Сви се слажемо да је у нашим интересима да оставимо отворене канале за политички дијалог. То је важно и корисно, посебно у времену тензија које тренутно доживљавамо“, нагласио је Столтенберг.

„Али то не значи да ћемо се вратити на претходно стање у односима.“

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут