Дипломатска битка за немачког новинара приведеног у Турској

20-04-2016 10:59:41 | | / vostok.rs |


Немачка канцеларка Ангела Меркел изјавила је данас да је Влада у Берлину забринута због привођења немачког новинара Фолкера Швенка у Турској и додала да дипломате покушавају да реше ту ситуацију.

Одговорајући на питање о том инциденту, Меркелова је на конференцији за новинаре рекла да су се немачки званичници одмах посветили решавању тог питања, пренео је АП.

„Министарство спољних послова је у сталном контакту са свим надлежним властима и настоји да учини све да се новинару омогући поново да ради“, рекла је она.

Немачки јавни емитер ЦВП објавио је раније данас да је њихов дописник из Каира Фолкер Швенк задржан по доласку на аеродром у Истанбулу, наводећи да за то није постојао ниједан разлог.

Швенк који је планирао да отпутује до сиријске границе како би интервјуисао избеглице, поставио је на Твитер фотографију документа под називом „Обавештење — неприхватљив путник“.

Затим је написао твит: „Последња станица Истанбул. Забрањен улазак у Турску. Постоји обавештење са мојим именом. Ја сам новинар. Проблем?“

Телевизија ЦВП је део АРД мреже, један од два главна јавна емитера у Немачкој. Други јавни емитер ЗДФ у сукобу је са Турском због недавног емитовања сатиричног програма о турском председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Прошлог месеца немачки недељник „Шпигл“ повукао је свог дописника из Истанбула пошто је Турска одбила да му обнови акредитацију.