Саудијски принц крив за неуспех преговора у Дохи?

20-04-2016 07:04:46 | | фото: © AFP 2016/ FAYEZ NURELDINE/ vostok.rs |


Преговори у Дохи о замрзавању производње нафте су доживели неуспех због принца и министра одбране Саудијске Арабије Мухамеда бин Салмана, пише „Фајненшел тајмс“.

Прошле недеље, само неколико сати уочи почетка преговора, принц Мухамед бин Салман је позвао делегате Саудијске Арабије и наредио им да се врате. Саудијци су остали у Дохи, али је резултат преговора био већ одређен. Представници других држава су осетили да је Ријад спреман на договор. Оптимизам су изразили чак и савезници Саудијске Арабије, као што је Кувајт.

Изгледало је да је само Министарство за нафту Саудијске Арабије заиста намеравало да закључи споразум о замрзавању производње црног злата. О томе говори нпр. то што је од јануара до марта земља смањила производњу до нивоа 10,2 милиона барела нафте дневно. Осим тога, шеф ресора Али ел Наими није давао ни најмањи знак да су његове намере у супротности са вољом Ел Ријада.

Ипак, принц Мухамед бин Салман је промешао све рачуне министра Ел Наимија који је истиснут у други план. Та ситуација је показала да политику земље на нафтном тржишту у потпуности контролише принц и да под његовим руководством Саудијска Арабија постаје непредвидив играч.

Тридесетогодишњи принц Мухамед бин Салман приграбио је за себе велики утицај након што је на трон 2015. године сео његов отац, наводи „Фајненшел тајмс“. Принц се налази на челу Министарства одбране земље, као и Савета за економска питања.

„Под његовим руководством на политику Саудијске Арабије у нафтном сектору утиче, највероватније, не цена нафте, већ спољна политика, пре свега оштра борба са Техераном. Према речима аналитичара, за Саудијску Арабију је нафта постала оружје у индиректном рату са Ираном“, закључује лист.