Економски форум 2016: Какве су привредне могућности Републике Српске

20-04-2016 06:05:46 | | / vostok.rs |


На Јахорини је отворен дводневни „Јахорина економски форум 2016“, први те врсте у Републици Србској, који ће окупити више од 300 домаћих и иностраних учесника који би требало да укажу на кључ стабилности и привредног раста РС.

Представници привреде, државних институција и науке ће током седам панел дискусија указати на могућности привреде Српске, узимајући у обзир њену позицију у региону, али и утицај економских збивања на глобалном плану.

Форум ће бити отворен темом „Мултиполарни свет и економија — позиција земаља Западног Балкана“.

Уочи почетка Форума, члан његовог Организационог одбора Александар Љубоја је рекао да је позитивно изненађен великим интересовањем, с обзиром на то да ће окупити између 300 и 400 учесника.

„Успели смо да доведемо еминентне стручњаке, а нека од имена која бих посебно истакао су први човек одсека за БРИКС у Министарству иностраних послова Русије Александар Лукашик, потпредседник ЦСИ корпорације из кинеске покрајине Шандонг Чаи Кун, дугогодишњи заменик генералног менаџера Шангајске берзе Цу Кингје, као и члан Надзорног одбора ’Агрокора‘ Дамир Куштрак и извршни директор за финансије ’Телекома Србија‘ Миленко Џелетовић“, навео је Љубоја.

Kорист форума није само планираних седам панела већ и сусрети на маргинама који ће, додао је, омогућити остваривање пословних контаката и развој привредне сарадње.

Он је додао да је тешко очекивати да током два дана буду идентификована решења за кључне проблеме, али и оценио да је могуће да кроз дијалог свих релевантних фактора бар нека питања буду издвојена као круцијална и да се искристалишу решења.

„Прво ћемо чути конкретне проблеме привредника, затим мишљење струке, а на крају ће гости из развијених земаља изнети своја позитивна искуства која уз мању адаптацију могу бити примењена у РС.

Круна проналажења решења за све проблеме је, како је нагласио, повећање запослености које директно утиче на ниво степена задовољства становништва и стабилности друштва у целини.

Љубоја је нагласио да се мора тежити ка извозној експанзији која представља једини начин за раст привреде и повећање бруто друштвеног производа. Постоје, како је рекао, могућности за сарадњу са свим тржиштима, због чега су на форум позвани говорници који имају искуство у сарадњи са земљама БРИКС-а (земље растуће привреде — Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република).

Форум ће бити прилика да РС буде приказана у најбољем светлу, да потенцијалним инвеститорима буде показано чиме располаже, рекао је он.

„Због тога смо позвали представнике дипломатског кора, институција и привредних субјеката из скоро свих земаља Западног Балкана, који нам је и најинтересантнији, јер на том подручју можемо бити конкурентни. Такође, саслушаћемо савете пријатеља из Кине или Русије, затражити њихово мишљење и позвати их да инвестирају у Српску“, подвукао је члан Организационог одбора „Јахорина економског форума 2016“.

Организатор Форума, под покровитељством председника Републике Српске, јесте Удружење економиста РС.