Сирија: Тероризам потиче из Европе

20-04-2016 07:36:37 | | / vostok.rs |


Главни преговарач сиријске владе у Женеви Башар Џафари оценио је данас да тероризам потиче из Европе и да смо ми данас „жртве европског тероризма из Брисела, Париза, Лондона, Шпаније, Немачке, Италије...“, јер је терористима омогућен пролаз у Сирију и Ирак.

„Данас имамо нови феномен који се зове европски тероризам. Они су раније тврдили да постоји арапски и исламски тероризам“, рекао је Џафари у интервјуу за „Јуроњуз“, одговарајући на питање која је улога Европе у решавању сиријске кризе.

Џафари тврди да су европске владе омогућиле „пролаз терористима“ у Сирију и Ирак.

„Тешко је поверовати да терориста који напусти Париз, Лондон, Брисел, Бостон или Аустралију и дође у Сирију без визе и пасоша, прође десетине земља и турско-сиријску или јорданско-сиријску границу, то учини без подршке обавештајних служби“, навео је Џафари.

Према његовим речима, за сваког терористу који дође из Европе одговорна је влада, без обзира да ли је у питању француска, британска, белгијска, шпанска или италијанска.

„Сваки терориста који дође код нас, његова влада је одговорна. Када британски, француски и аустралијски премијери запрете да ће им одузети држављанство по повратку у земљу, шта то значи?! То значи да те владе охрабрују терористе да остану у Сирији и да се не врате у Европу“, казао је Џафари.

Џафари истиче да би те земље забраниле „проток терориста из њихових земаља“, да стварно желе да зауставе да они изводе нападе у Сирији и Ираку.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут