Крах НАТО промотера у Плаву: Сваки злочин има име и презиме

08-04-2014 07:22:54 | | ИН4С/ mojenovosti.com |

,,Питам вас НАТО промотери, прођу ли вас жмарци приликом проласка кроз ову варош?„, питао је емотивно Зоран Јокић, одборник СНП-а, који је био професор настрадале дјеце у злочину на Мурини приликом НАТО бомбардовања.

У Плаву је јуче одржан семинар ,,Интеграције Црне Горе у НАТО„, који је за главног предавача имао пуковника Војске Црне Горе (ВЦГ), Мехмедина Тахировића. Њему су се у четворочасовној расправи ,,оштро“ супроставили представници одборничког клуба ,,Бољи Плав – боља Црна Гора„, Бранимир Дашић, Милун Зоговић и Зоран Јокић. Пуковник Тахировић је у свом излагању о предностима прикључења Црне Горе у НАТО, селективно износио податке који иду у прилог Сјеверно-атлантском савезу. Дио његовог излагања обиљежила је и жучна расправа кад се осврнуо на Русију.
Послије излагања пуковника ВЦГ, ријеч је узео Џеват Мусић, савјетник предсједника општине Плав. Мусић је истакао да је интерес великих сила изазивање ратова како би војна индустрија остваривала профит. И да је зато и дошло до напада на Ирак и Либију. Он је предавача упитао да ли је НАТО некада бомбардовао неку земљу у којој су католици већинско становништво или се бомбардовање примјењује искључиво на исламски и православни свијет.
Зоран Јокић одборник СНП-а је у својој дискусији, на емотиван начин, као професор настрадале дјеце у злочину на Мурини 1999. године, запитао да ли промотере НАТО продју жмарци приликом проласка кроз ову варош и упозорио да их са неба гледају 82 анђела чије су дјетињство прекинуле НАТО бомбе.
,,НАТО је фашистичка и терористичка алијанса чији је основни циљ покоравање и потчињавање суверених држава и експлоатација њихових природних богатстава„, рекао је Бранислав Дашић. Он је тражио од Тахировића имена и презимена пилота који су убили шесторо људи на Мурини.
,,Сваки злочин има име и презиме„, истакао је Дашић. ,,Ако вам је војска животни позив, господине Тахирровићу, зашто онда нисте 1999. године бранили своју земљу?“, додао је одборник СНП-а.
Дашић је истакао све агресије НАТО и злочине по свијету. Запитао се који су то бенефите доживјеле земље које су се прикључиле сјеверноатланској алијанси, обзиром на раст њиховог спољњег дуга прије се може говорити о дужничком ропству.
,,СРЈ је била напднута без резолуције Савјета безбједности и агресија на независну државу је примјер флангрантног кршења међународног права“ , истакао је Дашић.
Милун Зоговић, одборник ДФ-а, је у свом излагању редом навео све нелогичности и неутемељености које је чуо од предавача (пуковника Тахировића). Зоговић је Тахировићево предавање оцијенио као субјективно и једнострано тумачење чињенице, са фалсификовањем историјских факата. Зоговић је истакао да је од момента рушења Берлинског зида, и распада Варшавског пакта, смисао постојања НАТО алијансе без сврхе.

На Тахировићево помињање Русије у негативном контесту, Зоговић је подсјетио пуковника ВЦГ, на неке историјске чињенице.

,,Руско-Турски рат јe окончан Санстефанским мировним уговором који је претходио Берлинском конгресу. Управо je Русија највише допринијела да Црна Гора и Србија добију независност а све остало je политиканство за дневно политичке потребе и показивање сервилности према Бриселу„, истако је одборник ДФ-а.
Зоговић је исзакао концепт неутралности, као најбољег војно-економског рјешења за безбједносне изазове пред којима се налази Црна Гора.
,,Треба се мудро постављати и према Истоку и према Западу“, рекао је Зогоовић. Одборник ДФ-а, је на крају излагања изразио жаљење због бомбардовања Либије, и на крају упитао зашто је бомбардована Мурина, и ко је знао да ће бити бомбардована.
Изражавајући саосећање са оним што се десило у Мурини, семинар је завршен блиједим и неувјерљивим одговорима на постављена питања који су били једнако неувјерљиви као и само предавање тако да су представници локалне самоуправе, директори јавних предузећа, званичници МУП-а и остали присутни били у прилици да чују обје стране медаље.