Грушко: Разарач „Доналд Кук“ покушао да изврши притисак на Русију

21-04-2016 08:41:00 | | / vostok.rs |


Стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко прокоментарисао је инцидент са руским Су-24 и америчким ратним бродом „Доналд Кук“ у Балтичком мору.

Руски авиони понашали су се у складу са међународним правом у инциденту са америчким разарачем „Доналд Кук“. Притом, брод се намерно приближио Калињинграду како би извршио војни притисак на Русију, изјавио је стални представник Русије при НАТО-у Александар Грушко на крају састанка Савета Русија—НАТО.

„Кључно је питање шта је радио разарач, тако близу Калињинграда. Да ли можете да замислите разарач са крстарећим ракетама, чији је домет 2.500 километара и које могу носити нуклеарне бојеве главе негде у Њујоршком или Мексичком заливу. Ово не спада у војну активност, ово је покушај вршења војног притиска на Русију“, рекао је Грушко.

„Мислим да је озбиљним људима јасно да се морају предузети све неопходне мере предострожности, које треба да компензују покушај употребе војне силе“, рекао је Грушко.

Инцидент се догодио 13. априла, 70 километара од руске војне базе. Американце је забринуло опасно приближавање руских авиона Су-24 разарачу „Доналд Кук“. У америчким медијима се одмах појавио чланак да су авиони прелетели тако близу да су скоро дотакли командни мост.

Званични представник Министарства одбране, генерал-мајор Игор Конашенков, изјавио је да су авиони изводили планиране вежбе изнад територијалних вода Балтичког мора. Он је нагласио да су пилоти направили окрет и удаљили се од разарача уз поштовање свих мера безбедности.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут