Саудијци показали Обами колико их је наљутио

21-04-2016 08:02:08 | | / vostok.rs |


Краљ Саудијске Арабије није дочекао америчког председника на аеродрому већ је по њега послао малу делегацију чиновника. Локална телевизија Обами такође није посветила посебну пажњу.

Председник САД Барак Обама стигао је у посету Саудијској Арабији, где га је дочекао хладан пријем, саопштавају западни медији.

„Сада је постало јасно колико је Обама наљутио Саудијце. Дочекали су га хладно“, пише магазин „Шпигл“.

Барака Обаму на аеродру није дочекао краљ Саудијске Арабије, већ само мала делегација на челу са гувернером Ријада, преноси Си-Ен-Ен. Краљ је поздравио америчког председника тек у палати Ерга, где је и одржан билатерални сусрет иза затворених врата.

Саудијски медији нису преносили слетање председничког авиона и вожњу Обаме у дворац. Ипак, уочи његовог доласка, телевизија је преносила како краљ Салман на аеродрому лично дочекује лидере земаља Персијског залива. На друштвеним мрежама је дочек Обаме назван демонстрацијом презира, наводи Си-Ен-Ен.

Аналитичар „Голф рисерч центра“ Мустафа Алани сматра необичним одсуство високе делегације на дочеку председника САД. Према његовим речима, Саудијска Арабија је на овај начин свима дала до знања да нема поверења у Обаму.

„Саудијци су имали несугласице и са бившим председником. Овде постоји дубоко неповерење према председнику који ништа не испуњава“, наводи речи експерта агенција АП.

Саудијска Арабија се плаши да Вашингтон флертује и са њиховим супарником Ираном. У недавном интервјуу, Обама је назвао Саудијце „такозваним савезницима“ и предложио Ријаду да „подели“ блискоистиочни регион са Техераном. Код Саудијаца су ове речи изазвале гнев.

У америчком конгресу се последњих дана све јаче чују критике на рачун Саудијске Арабије. Политичари су предложили да се ограничи продаја оружја Ријаду и оптужили га за наводну умешаност у терористичке нападе 11. септембра. Саудијске власти су као одговор запретиле да ће распродати своју имовину у вредности од више стотина милијарди долара у САД.

Сви ови догађаји се дешавају због повећања обима енергената у САД, због чега све мање земаља купује блискоисточну нафту, наводи Си-Ен-Ен.