Москва: Помно пратимо евроинтеграције Украјине

21-04-2016 01:49:16 | | / vostok.rs |


Москва је заинтересована за стабилност свих својих комшија, али уколико Русија буде трпела негативне последице приликом интеграције Украјине у састав ЕУ, Москва ће предузети адекватне мере, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Када је реч о економском аспекту, односно како ће се интеграција Украјине у састав ЕУ одразити на руско-украјинске економске односе, пажљиво ћемо пратити све могуће негативне последице“, рекао је он.

Упитан да ли се могу очекивати позитивне последице договора између Кијева и Брисела, Песков је одговорио да све зависи од ситуације.

„Наравно да је Русија заинтересована да њене комшије буду предвидиве и економски самосталне државе. Уколико договор са Бриселом помогне Кијеву да према појединим параметрима достигне одређене циљеве, ми ћемо бити веома срећни“, поручио је Песков.

Европски комесар за суседску политику и проширење Јоханес Хан изјавио је данас да је споразум о стабилизацији и придруживање Украјине ЕУ „малтене“ ступио на снагу.

Према његовим речима, 27 чланица ЕУ је већ ратификовало споразум са Украјином, Холандија такође, тако да се од Европског савета чекају инструкције како се кретати даље у реализацији тог споразума.

Он је такође изразио наду да ће ускоро бити решено питање укидања виза за грађане Украјине.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут