МСП Србије уручило протестну ноту амбасадору Хрватске

21-04-2016 02:27:24 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Србије уручило је протестну ноту амбасадору Хрватске у Београду Гордану Маркотићу због изјаве шефа хрватске дипломатије Мира Ковача, којом вређа и омаловажава Србију.

МСП сматра неадекватним да се у јавним изјавама хрватских званичника примена закона Србије описује као „повјесна перверзија“, а Србији имплицира да је „држава из које су потекли планови за ратове 1990“.

У саопштењу се наводи да МСП сматра да би уздржавање од оваквих оцена са хрватске стране убудуће допринело унапређењу билатералних односа и добросуседске сарадње.

„Министарство спољних послова Србије користи ову прилику да укаже да се у Републици Хрватској готово свакодневно дешавају националистички испади и користи говор мржње, чиме се међу припадницима српске националне мањине ствара осећај угрожености, што је директна последица избегавања надлежних органа Републике Хрватске, да овакве појаве адекватно санкционишу и јавно осуде“, наводи се у саопштењу.

Министарство је посебно забринуто због учешћа хрватског певача Марка Перковић Томпсона на верској трибини за младе у католичкој школи у Шибенику 16. априла, и предавања које је одржао ученицима основне и средње школе, уз песме „Чавоглаве“, и „Јасеновац и Градишка Стара“ у којима се величају усташтво и упућују претње Србима.

Амбасадор Маркотић и представници Министарства спољних послова сагласили су се да, након формирања нове владе у Србији, треба чешће одржавати састанке представника двеју земаља на којима би се разматрала отворена питања, наводи се у саопштењу.