„Дон Кихот“ у 17.000 твитова

21-04-2016 03:59:36 | | / vostok.rs |


Дијего Буендиа, компјутерски инжењер из Барселоне, креирао је налог на Твитеру са намером да поводом обележавања четиристогодишњице смрти чувеног шпанског писца Мигела де Сервантеса објави комплетан текст „Дон Кихота“, књиге која је 2002. године проглашена најбољим делом светске литературе.

Он је почео да објављује твитове 1. септембра 2014. године. Сада пројекат приводи крају, а последњи твит ће бити објављен на годишњицу смрти великог писца. Твитови са текстом познатог дела објављују се сваких сат времена кроз алгоритам који је инжењер развио, којим је раставио роман на исечке од 140 знакова и почео да их твитује.

Налог посвећен роману од 2.151.251 карактера већ има више од 9.000 следбеника широм света. Твитови романа су обогаћени фотографијама ветрењача и различитим сликама на тему Дон Кихота и Санча Пансе.

Буендијина идеја није нова на Твитеру. Тако су твитовани и дневници Лава Толстоја и последњег руског цара Николаја Другог, као и белешке Фјодора Достојевског и Антона Павловича Чехова.