САД: Свим средствима ћемо заштитити савезнике у Персијском заливу

22-04-2016 09:09:03 | | © REUTERS/ Kevin Lamarque/ vostok.rs |


САД ће искористити сва средства за осигурање безбедности савезника из Савеза за сарадњу арапских држава Персијског залива, изјавио је амерички председник на крају самита „САД–Персијски залив“ у Ријаду.

Између осталог, како је навео амерички председник, САД ће заједно са арапским партнерима пратити бродове у Персијском заливу како би спречили кријумчарење оружја и пружили помоћ у борби против ДАЕШ–а.

Према речима Обаме, уништавање ДАЕШ–а је заједнички циљ учесника самита.

„Остајемо јединствени у нашој тежњи да се униште групе ДАЕШ–а које представљају претњу за све нас“, рекао је он.

Амерички председник је изјавио и да САД настављају да унапређују сарадњу са савезницима у региону у сфери безбедности, укључујући помоћ у одбрамбеној области.

Притом, он је нагласио да ниједна земља у региону није заинтересована за конфликт са Ираном, чија политика изазива највећу забринутост Саудијске Арабије.

Осим тога, председник САД се дотакао ситуације у врућим тачкама блискоисточног региона. Он је позвао стране у конфликту у Јемену да поштују примирје, а изјавио је и да САД настављају да пружају подршку Ираку „који ослобађа градове под контролом ДАЕШ–а и обнавља их“.

Обама је стигао у Ријад у среду где је имао двочасовне разговоре са саудијским краљем Салманом бин Абделом Азизом ел Саудом.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут