Обама затражио од Путина да изврши притисак на Асада

22-04-2016 09:13:22 | | / vostok.rs |


На крају самита САД и Савета за сарадњу арапских држава Персијског залива у Ријаду председник САД Барак Обама позвао је свог руског колегу Владимира Путина да изврши притисак на сиријску власт по питању поштовања примирја у тој земљи.

„Ја сам позвао председника Путина да изврши притисак на Асада“, наводи телевизија „Ел Арабија“ речи америчког председника Барака Обаме.

Према саопштењима из региона, он је навео да ће тзв. резервна варијанта за случај неуспеха примирја у Сирији „бити лоша“ у сваком случају.

„Проблем са ’планом Б‘ је у томе да он не предвиђа политичко решење. То значи да ће се тамо наставити војне акције, можда, током више година. Ко год да изађе као победник, добиће земљу која је уништена“, изјавио је Обама.

„Увек сам сматрао да морамо да радимо на политичком решавању кризе у Сирији и да све спољне снаге које учествују у том процесу исто тако треба томе да теже“, рекао је амерички лидер.

Он је потврдио да се САД као и пре залажу за хитну оставку председника Сирије Башара ел Асада јер не може да га замисли на челу Владе која ће прекинути војне акције.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут