Пентагон не уме да троши новац

22-04-2016 09:37:20 | | / vostok.rs |


Нова финансијска улагања у војни буџет САД о којима се у последње време у медијима стално пише, неће помоћи Пентагону да савлада „унутрашњи недомаћински однос“, пише аналитичар за националну и међународну политику Данијел Дејвис у чланку за „Нешенел интерест“.

Током последњих недеља у новинама, на радију и телевизији стално се чују гласови који тврде да ће смањење америчког војног буџета ставити под знак питања националну безбедност САД. Треба поништити Закон о контроли буџета, сматра аналитичар Данијел Дејвис.

„Дошло је време да се објасни да су ти захтеви неосновани и заједно са тим бацити светлост на праве разлоге погоршања нашег војног потенцијала“, пише експерт за „Нешенел интерест“.

У ствари, према мишљењу аналитичара, главни проблем није новац, већ његова лоша расподела.

Према федералном закону из 1990. године, сви федерални ресори сваке године треба да подносе финансијске извештаје. Све структуре, осим Пентагона, то раде.

„Несхватљиво је да Министарство одбране не може да поднесе извештај како троши милијарде долара“, чуди се Дејвис.

У 2013. години Привредна комора САД је саопштила да Пентагон није успео да контролише своје расходе и не оцењује њихову ефикасност. Ипак, војни ресор је и даље неодговоран.

Као пример „унутрашњег недомаћинског односа“ аналитичар наводи 500 милиона долара потрошених на обуку сиријских побуњеника или 468 милиона долара уложених у куповину војно–транспортних авиона за Авганистан који су већ након годину дана били послати на отпад.

Још је жалосније искуство са програмом „Борбени системи будућности“ на који је потрошено око 20 милијарди долара, али војна техника за тај програм на крају није произведена.

Како би изашли на крај са тим расипништвом, Пентагону су потребне фундаменталне промене.

Као прво, како пише Дејвис, потребно је извести уставну реформу. Различите службе треба тешње да сарађују, јер то помаже да се створи интегрисанија војна структура којој неће бити потребни сувишна седишта и огроман број служби.

Као друго, потребна је организациона реформа. Многе јединице су до сада организоване по принципима који су били актуелни још у Другом светском рату.

На крају, те реформе ће бити бесмислене ако не дође до измена у размишљању војног руководства. Пентагону ће у будућности бити потребни млади руководиоци, дрски, одлучни и спремни за реформе.

Пентагон већ има билионе долара. Инвеститора има још више. Бела кућа и Конгрес ће допринети само да садашња војска која је у опадању постане још скупља, закључује аналитичар.