Москва: Стварање НАТО флоте у Црном мору ће дестабилизовати регион

22-04-2016 09:42:07 | | / vostok.rs |


Присуство ванрегионалних сила у Црном мору дестабилизује ситуацију у региону. НАТО треба да ревидира своју позицију по питању стварања Црноморске флоте, сматра Александар Грушко.

Стални представник Русије при НАТО–у Александар Грушко, коментаришући предлог за стварање црноморске флоте НАТО–а, изјавио је да у Црном мору не треба повећавати присуство војски ванрегионалних држава.

Почетком 2015. године Румунија је изашла са идејом да се створи таква флота, објаснивши то руским појачавањем присуства у црноморском региону. Украјина је изразила спремност да се придружи флоти под окриљем НАТО–а, о чему је говорио председник те земље Петро Порошенко.

Осим тога, о намери Алијансе да појача своје присуство у Источној Европи, између осталог у Црном мору, говорио је генерални секретар НАТО–а Јенс Столтенберг. На то је Москва више пута изјављивала да ће адекватно одговорити на акције Запада.

„Знамо да су од црноморских држава Бугарска, Румунија и Турска поморске силе које имају флоту у Црном мору. Њихово груписање или негруписање је ствар војске, али је принципијелно важно — режим конвенције Монтре треба да остане на снази, то је један од кључних међународних споразума који обезбеђује регионалну стабилност и безбедност“, нагласио је Грушко.

Према његовим речима, НАТО користи неке друге мере како би оправдао своје акције на „источном ободу Алијансе“. Притом, Грушко сумња у учешће Украјине у тој флоти.

„Искрено да кажем, не видим како Украјина може да учествује у томе. Тај пројекат још не постоји, о њему се води дискусија, а знамо и стање Ратне морнарице Украјине“, навео је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут