Хрватска се према Србији не понаша европски

22-04-2016 03:04:50 | | / vostok.rs |


Неприхватљиво је да Хрватска блокира Србију у европским интеграцијама и то ЕУ неће дозволити, оценили су бивши потпредседник Европске комисије Франко Фратини и некадашњи аустријски канцелар Алфред Гузенбауер.

Бивши шеф италијанске дипломатије Франко Фратини уверен је да Европска унија неће дозволити ниједној земљи, па ни Хрватској, да блокира Србији отварање поглавља због билатералног неслагања.

Италијански политичар у изјави Танjугу истиче да би све земље, а, „уз дужно поштовање“ најпре Хрватска, треба да имају на уму да никоме није и не би требало да буде дозвољено да блокира интеграције и поставља препреке због билатералног неслагања.

„То нема никакве везе са европским критеријума. И Европска комисија и Европски савет подржавају Србију против Хрватске, ако та земља настоји да блокира отварање поглавља“, рекао је Фратини.

Према његовим речима, за Србију је важно да на почетку отвори поглавља 23 и 24, јер су, како се изразио, „хоризонтална“.

Бивши аустријски канцелар Алфред Гузенбауер нагласио је, за Танјуг, да се сада мора разговарати са Хрватском, јер је неприхватљиво да једна земља, која је скоро постала чланица, даје утисак да је ушла да би блокирала друге.

„То није европско понашање и није прихватљиво“, поручио је он.

Аустрија је, према његовим речима, одлучна да и даље подржава Србију, јер је уверена да стабилности на западном Балкану има само када Србија, као најважнија земља региона, постане чланица Уније и може преузети своју централну улогу за тај простор.

Гузенбауер је указао да су аустријска влада, а посебно шеф дипломатије Себастијан Курц, одлучни и да им је апсолутни приоритет да Србија постане чланица ЕУ.

„Аустријска дипломатија се залаже на свим нивоима да се напредује у том правцу“, подвукао је он.