Британци поручили Обами: Не мешај се

22-04-2016 12:33:43 | | © AFP 2016/ Oli Scarff/ vostok.rs |


Заговорници изласка Британије из Европске уније љутито су данас реаговали на позив америчког председника Барака Обаме Уједињеном Краљевству да остане у Унији.

Лидер Независне партије Уједињеног Краљевства Најџел Фериџ је поручио Обами да се „не меша“, пренела је агенција АП.

Градоначелник Лондона Борис Џонсон је оценио да Американци никада не би ни размишљали да идеју као што је ЕУ примене код себе.

„Обамин став је изузетан пример принципа ’уради како ти кажем, али не чини шта ја радим‘“, навео је Џонсон у тексту за британски „Сан“, пренео је АП.

Обама је позвао Британију да остане блиска са својим савезницима у Европи како би помогла у међународној борби против тероризма.

Он је тај коментар изнео у чланку за „Дејли телеграф“, који је објављен убрзо по његовом доласку у званичну посету Лондону у четвртак увече, преноси Ројтерс.

Циљ Обамине посете је да Британце убеди да не гласају за излазак из ЕУ на референдуму 23. јуна, наводи агенција.

Обама је у чланку у британском листу навео да је сарадња кроз размену обавештајних података и борбу против тероризма, па преко склапања споразума о стварању радних места и економском расту, много ефективнија ако се остварује широм Европе.

Обама је у четвртак увече стигао на лондонски Станстед аеродром у своју пету и вероватно последњу посету Британији као председник САД. Очекује се да ће Обама данас ручати са краљицом Елизабетом која је напунила 90. година и састати се са премијером Дејвидом Камероном.