Генерал Леонид Ивашов :„Главна опаснпт Русији прети с Арктика“

10-04-2014 04:06:50 | | / mojenovosti.com |

Средином марта у Заполарју је први пут у историји Русије извршено масовно искрцавање припадника руских десантних јединица и бојеве технике.Коментари у овјним криговима још увек су крајње шкрти.

То је и разумљиво кад постаје све очигледније да природним ресурсима богат Арктик у најскорије време може постати поприште сукоба водећих светских држава.

Границе нацртане на мапамс се морају утврдити на леду.

Јавља се оправдана бојазан да језик дипломатије неће бити довољно поуздан и убедљив.

Шест слојева камуфлаже

Како пише руски недељник „Култура „, искрцавање на Заполарају у мартовском ваздушном десанту личило је на кадрове из неког фантастичног филма. Над острвом Котељни ( Новосиборска острва ) од којег до Северног пола, према месним мерилима ,можеш руком дохватити, отворило се стотине белих падобрана.

На њима су се спустили на први полед неспртени, али све више окретни и вешти арктички падобранци у досад невиђеним униформама , крећући се претрчавањем по расопреду „у стрелце „ и нишанећи у“ замишљене противнике“.

Укрцавање падобранаца у северној Јакутији

Поларни манрви су почели тако што су 13. марта први војно-транспортни авиони с борцима 98. Ивановске ваздушно-десантне дивизије долетели на аеродром града Тикси у сверној Јакутији.Овде су формирали војни логор за 350 падобранаца.Већ и само пребацивање тих размера тако великог контигенгента , његово украцавање у авионе са цињем извођења десанта , као и каснје масовне десантно искрцавање је изведено по први пут.

Како „Култура „ описује ове заполарне манерве руксих снага,ваздушно –десантне једнице су најпре „заузеле „ аердром „Темп“ на острву Контељно,што се десило тек након спуштања падобранских платформе са борбеном техником десанта.Кроз 15 минута на поларном студеном небу се указало 350 падобранаца који су се зачас обрели на земљи, прецизније речено на вечитом леду и групсали у „стрелце „ тако да је аредром „Темп“ убрзо „пао „ у њихове руке.

Улогу замишљених противника играле су мобилне групе на моторним санкама и у аутмобилима за кретање по снегу.

И већ након једног сата аердром који су они зауели у десанту био је спреман да прими авионе војно-транспортне авијације с тешком техником, наоружањем и „комором „.

Операција је изведена у крајње тешким временским условима –температура се кретла од минус 25 до минус 35 степени Целзијуса, брзина ветра за време десанта је била 12 метара у секунди што је за за 2 до 4 метра више од дозвољеног.

Најнобији падобрани комплекса „Арбалет „ и „Д-10“

На овим манаврима коришћени су најновоји падобрански копмлекси „Арбалет „ и „Д-10“ који омогућвају скокове са висине од 200 па све до 8.000 метара.

И ако обичан спортски падобран може на хорзонталној површини да лети до 15 километара, „Арбалет „ то постиже до чак 35 километара.

Да би се управљало таквим падобраном, непходне су озбиљне припреме.У почетку су скокови вежбани на земљи на специјалним тренажним теренима,а тек потом у ваздуху. Учешче у манврима је дозвољено само оним падобранцима који иза себе имају на десетине скокова. Зато са „Арбалетима „ скачу само најискунији падобранци са статусом ваздухопловца по уговору.

Коришћене су и нове станице сателитских веза са брзином предаје информација двеста пута бржом него код апаратуре претходног покољења.

Специјана униформа од шест слојева за падобранце

Да се не би смрзли,падобранци су обучени у специјапне маскирне униформе од шест слојева у којој се може издржати темепреатура од минус 40 степени С.

Први слој, термичко доње рубље, најближи телу, израђен је од водоотпорног и ватросталног матерјала. Затим иде флосована унифрома, па ветровка, утопљена ветро заштитним слојем.

Ова арктичка камуфлажна унифрома осигуарва безшумно кретање и маскирање међу снежним наносима.

Шлемови и чизме су такође „поларне моде“.

Падобранци -учеснициу десанту тако“натрунтани“ изгедају доста гломазно, али, како су признали сами борци,униформе не отежавају кретање и доста су удобне .

Поред унофроми, „плаве беретке“ су се згревале и појачаном исхраном - у оброк су ушли сендвичи са сланином и кобасицом,воћни компот,чоколада,карамел. На аердрому Тикси постављена је аутокухиња , а јединице које се налазе на задатку на удаљености од логора добиле су комплентне кухињске батерије на којима је такође могуће подгревати и спремати храну.

На самом Котељном десантна јединица је осопсобила грејање у шаторима за војнике слободне смене.

Оружје и борбена техника нису отказали,пошто произвођачи гарантују њихову издржљивост и до минус 50 степени С.

Претња Русији

Очигледно да нису из спортских разлога руске елитне ваздушне јединице извеле једну такву уникалну операцију. Коментари из Минисстатва одбране су још увек лаконски.. То ни у ком случају не значи да се руска војска не припрема за могућу битку на Арктику.

Ннајављено скоро формирање војне структуре -Обједињене стратешке команде (ОСК)

У прилог томе је и недавно саопштење да се на Арктику планира формирање нове војне структуре-Обједињено стратешко командовање , (ОСК).

Оно ће бити створено на бази Северне флоте, а њен командснт ће бити директно потчињен министру дбране, чиме се посебно истиче важност његовог положаја који је у истој равни са великим војним округом.

-За стварање ОСК постоје сва неопходна војна средства у региону, рекао је за недељник „Култура „војни ескперт Игор Коротченко.

Обнављају се поларни аеродроми конзервисани пре две деценије

„Основи задатака се састоји у томе да се централизује и доведе у ред управљање свим оруажаним снагама на Арктикиу.Тиме ће се и бавити ОСК.

Тамо ће се оформити и допунска јединица поморске пешадије која ће рекоструисати и оспособити неколико поларних аеродрома који су конзервирани пре више од две деценије, „ каже експерет Коротченко и додаје:
„Шта све поседује руски аресанал на том правцу ? Већ поменути аеродром „Темп“ припремају за пријем транспортних авиона Ан-72, Ан-74 и Ан-26.

Показало се да полетно-зауставна стаза током протеклих 20 година скоро нимало није оштећена и без неког посебног напора може да се обнови.Касније ће та стаза бити проширена и продужена како би „Темп“ могао да прима и тешке авионе ААн-22 и Ил-76, а у перспективи био коришћен и за деловање стратешких авиона.

Стварање сличних војних база у рејону Земље Франца-Јозефа и Нове Земље

Сличне војне базе биће створене на оним „конзервираним“ дестинацијама у рејону Земље Франца –Јозефа , Нове Земље , Врангеловог острва.

Сада се тамо обављају истраживања и мерења у сфери навигационо-хидрографских прилика, раде се прецизне карте и скице,врше се хидрометеролошка посматрања, изучавају су могућности пловидбе и других бродова,а не само ледоломаца-једном речју пуни спектар припремних радова.

Тако је један одред морнара ангажован на Рудолфовом острву ( најсеверније острво Земље Франца-Јозефа ) . Поред острвских база , дуж Северног морског пута граде се и нови копнени путеви:у Мурманску, Архангеслску,Нарјан-Мари,Воркуту,Дудинки, Тиксију,Певки, заливу Провиђења и Аандиру.

Поларна нафта

Русија панира да добија нафту не смо из копнених база него и са морског простора.У те сврхе се активно користе бродови и ледоломци Северне флоте.

Атомске борбене подморнице нису тамо узалуд распоређене-своје бојево држурство нису прекидле ни у најспокојнијим временима за државу.

Генерал Леонид Ивашев: Главна опасност Русији прети с Антартика

Угледни руски генерал Леонид Ивашов,предсеник Академије геоплитичких студија је поводом недавних манверара у Заполарју изјавио за недељник „Култура „ :

-Сматрам да је формирање ОСК врло парвилан корак, премда донекле и закаснео.Данас се Арктик по резеверама ресусра, посебно угља, налази на првом месту у свету.И управо одатле прети највећа опсаност Русији.

Формира се „арктички НАТО“

Американци већ распоређују у региону војне јединице , гомилају оружје које је прилагођено условим Арктика, стварају нове типпове наоружања.

Формира се „арктички НАТО“ на челу са САД.

Најважније за Русију у том контексту је то што Запад одбија да призна наша права на гребене Ломоносова и Медељева као и друге арктичке територије на које Русија с правом претендује.

НАТО опкољава Русију и из правца Арктика

Добивши могућност да се утврде на Арктичком региону, чланицр НАТО настављају да опкољавају Русију својим војним базама, укључујући и структуру ракетних ситема окренутих на наше границе, „рекао је генерал Ивашов и наставио :

„О озбиљности америчких намера говори и чињенца да је почетком ове године државни секретар Џон Кери обавестио Сенат да ће у државом департменту ускоро бити посављен специјални представник за Арктик, који ће заступати интерсе САД у региону.“

Али, то није све

Генерал Леонид Ивашов подсећа да то нису празне речи и да то није све.Још средином септембра прошле године за поларним кругома на границама Русије одржани су заједнички маневри Норвешке,Шведске, Финске, САД и Велике Британије под кодним називом „Арктички изазов – 2013“.

Циљ ових здружених манвара је демонстрирање могућности брзог делоавања и присуства ваздушно-поморских снага САД и њенх савезника у арктичком региону. Манври су заиста деловали као изазов:око 80 борбених авиона при подршци ратне флоте и система ПВО је таква сила способна да нанеси Русији огромне губитке.

Како им се може Русија супроставити“, упитао се на крају разговора са репоретером „Културе“, Леонид Ивашов, угледни руски генерал и председник Акадмеје за геополитичке студије поводом поларномг десанта рускх ваздхловнх снага са учешћем 350 падобранаца на Арктику и најаве формирања нове војне структуре на бази Северне флоте-Обједињене стратешке команде (ОСК).