СЕМЈОН МИХАЈЛОВСКИ-НОВИ КОМЕСАР РУСКОГ ПАВИЉОНА У ВЕНЕЦИЈИ

10-04-2014 04:10:30 | | / mojenovosti.com |

Радом руског павиљона на Венецијанском павиљону ће руководити Семјон Михајловски, саопштено је у Министарству кулутуре које је објаснило да је до смењивања његовог претходника Григорија Ревзина, иначе специјалног допсиника Издавачке куће „Комерсант „ дошло због „његове активне стваралачке и публицистичке активности која му не дозвољава да непристрасно учествује у пројекту“.

По речима Јелене Маловзорове, заменице министра културе,Семјон Михајловски на дужности комесара руског павиљона „смењује Григорија Ревзина, чија активна стваралачка и публицистичка делатност му не дозовољава да непристрасно учествује у пројекту чије су припреме у пуном замаху.

Подсећамо да је пре три дана постало извесно да је Григориј Ревзин, који је био комесар руског павиљона на Бијеналу и 2012. г. , разрешен са те функције.

У саопштењу Минстарства културе се наводи :

„Семјон Мкихајловски у својству комесара руског павиљона на Венецијанском бијеналу архитектуре наставља рад на припреми изложбе.Русија ће бвити достојно представљена н Венецијанском бијеналу са учешћем новог комесара.

Смењен због писања о Криму

Григорије Ревизин, који је иначе критичар архитектуре , је 2.марта на порталу Лента.ру. објавио колумну у којој се критички осврнуо на односе Русије са Украјином и критиковао присаједињење Крима Русији. На својој страници друштвене мреже Facebook Григриј Ревизин је 7.марта објавио проширену вест следеће садржине:

„Тек што су ми звонили из Министарства културе и саопштили да ме је јутрос министар културе Медински својим личним решељем сменио са дужности комесара руског павиљона на Венецијанском бијеналу архитектуре.Не може се тек тако свашта писати о Криму без икаквих санкција !

До отварања павиљона је остало још три месеца.Интерсантно је пратити шта ће се збивати.“

Новоимеовани комесар Семјон Михајловски се од 2010- налази на дужности ректора Санкт-Петербуршког државног академског института сликарства, вајарства и архитектуре Руске академије уметности „Рјепин „. Дописни је члан руске Академије уметности , члан Председничког Савета за уметност и културу Руске Федерације ,члан Савета за културу при губернатору Санкт –Петербурга,члан председништва Руске академије уметности. Организовао је изложбе у Европи и Америци,а био је и саветник фонда Соломона Р. Гугемхајма.

У 2000.г. Семјион Михајловски је већ био анагажован на Венецијанском бијеналу као један од кустоса руског павиљона заједно са Григоријем Ревзином и Јеленом Гонзалес.

Последњи пут пре јучерашњег именовања за комесара Руског павиљона на Венцијанском бијеналу архитектуре, име Семјона Михајловског се појавило у јавности средином марта кад је организовао изложбу пејсзажа Алупке , радова студената и предавача института „Рјепина „ у згради Скупштине Санкт-Петербурга.