Руски амбасадор позвао на заустављање насиља и тензија у Македонији

23-04-2016 09:53:43 | | / vostok.rs |


Русија позива македонске политичаре да одустану од насиља. Покушаји дестабилизације стања пуни су неконтролисане тензије која би могла да ескалира, сматра амбасадор Русије у Македонији Олег Шчербак.

Међународни посредници треба да допринесу постизању договора, а не да намећу своју вољу. Излаз из ове кризе треба да буду ванредни парламентарни избори заказани за 5. јун.

Амбасадор је позвао на заустављање насиља и тензија.

„Позивамо све политичке снаге да одустану од насиља и изазивања тензија и да успоставе конструктиван и одговоран дијалог који би довео до решења за кризу у постојећим уставно-правним оквирима Македоније“, изјавио је Шчербак у интервјуу за новине „Нова Македонија".

Шчербак је подсетио да је „дуг свих политичара да се пажљиво опходе према својој држави и народу“.

„Недопустиво је предузимати кораке који руше државу и рађају антагонизам и раздор у друштву. За Македонију, са њеном сложеном социјалном и етничком структуром, то је посебно опасно“, сматра амбасадор.

„Било какви покушаји да се дестабилизује стање у Македонији и другим државама региона у којем и без тога има много сложених и експлозивних етничких, верских и других проблема, крајње су деструктивни и дају повод за забринутост“, додао је Шчербак.

У Бечу је 22. априла требало да започну преговори четири водеће македонске странке. Владајућа партија ВМРО-ДПМНЕ и њен коалициони партнер, албанска ДУИ, биле су спремне да дођу на преговоре. Међутим, у последњем тренутку састанак је отказан због неиспуњених услова опозиционе СДСМ. Ова странка је тражила да се пре преговора поништи амнестија председника државе за 56 политичара и одложе ванредни избори заказани за 5. јун.

Уместо тога су у Скопљу одржани нови масовни протести како за актуелну власт, тако и против ње, који неким чудом нису прерасли у сукобе.

Према мишљењу руског амбасадора једини излаз из кризе у Македонији су ванредни парламентарни избори. Међутим, највећа опозициона странка СДСМ већ је најавила бојкот избора. Са своје стране, европски званичници говоре о неспремности Македоније за фер и транспарентне изборе.

Бити одговоран политичар и искрени демократа значи да, пре свега, уважавате своје грађане и резултате њихове изборне воље. Само тако политичари на делима могу да покажу своју одговорност пред народом, својим потомцима и прецима, рекао је Шчербак.

Он сматра да страни посредници треба да допринесу постизању договора, а не да намећу своју вољу политичким субјектима земље.

„Наше западне колеге из ЕУ и САД активно су умешане у унутарполитичке процесе у Македонији“, изјавио је амбасадор.

Наравно да Македонија као суверена држава има право да сама бира своје партнере за решавање проблема. У овој ситуацији, међутим, важно је да страни посредници, чак и они који су позвани да врше ту улогу, не излазе ван оквира прихваћеним у цивилизованом међународном друштву, да своју мисију часно испуњавају, без двојних стандарда и да ни у ком случају не покушавају да поступају у име читавог међународног друштва.

Очигледно је да је њихов задатак конкретан — да постигну договор, а не да намећу своју вољу политичким субјектима у Македонији по било којим питањима. У томе и треба да се састоји њихова улога и одговорност као посредника, а на крају судбину Македоније треба да решавају њени грађани.

Покушај спољњег притиска, укључујући и отворену манипулацију грађанских покрета, може да доведе до катастрофалних и непредвидивих последица, као што се дешавало у другим државама, укључујући и Украјину.

Што се тиче саме Русије, она не подржава ниједну страну и такве тврдње представљају спекулације.

„Ми се чврсто придржавамо принципа узајамног уважавања и равноправности, што априори значи поштовање закона Македоније и поступака и решења македонских власти, додао је амбасадор.

„Највећи интерес Русије у Македонији, који ми не кријемо, је очување мира, стабилности, суверенитета и територијалног интегритета Републике Македоније и њен развој у интересима свих грађана“, нагласио је Шчербак.