Налазите се на страници > Почетна > Политика > Србија данас бира

Србија данас бира

24-04-2016 09:23:29 | | / vostok.rs |

Грађани гласају за представнике у републичкој и покрајинској скупштини, као и у локалним парламентима. Бирачка места, њих 8.378, биће отворена од 7 до 20 часова. Прелиминарни резултати вечерас, коначни до среде


У Србији се данас одржавају парламентарни, покрајински и локални избори. Право гласа има 6.739.441 грађанин на 8.378 бирачких места, која ће бити отворена од седам до 20 часова.Прелиминарни резултати очекују се већ вечерас, а коначни најкасније до среде у 20 часова.

Странке које желе да освоје места у парламенту морају да добију најмање пет одсто гласова. Овај цензус не примењује се на представнике мањина. За њих важи природни праг, што, према досадашњих искуствима, значи да их 15.000 гласова уводи у законодавни дом.

Излазак на биралишта прате 1.883 посматрача из земље и света, а партије које учествују у изборној трци имаће око 300.000 својих "чувара кутија".

Од увођења вишестраначја 1990. године, грађани бирају 11. сазив Скупштине Србије. Свега три пута 250 посланика је бирано на редовном, а чак осам, укључујући и данашње, на ванредном гласању. Једно место у парламенту јури чак 13 кандидата. На 20 листа, где је распоређено 35 странака, предложено је 3.270 потенцијалних трибуна.

У изборима учествује - коалиција око Српске напредне странке - Александар Вучић, Демократска странка - Бојан Пајтић, Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија - Ивица Дачић, Србска радикална странка - Војислав Шешељ, Двери - Демократска странка Србије - Санда Рашковић Ивић, Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор, Либерално демократска партија - Лига социјалдемократа Војводине - Социјалдемократска странка - Борис Тадић, Бошњачка демократска заједница Санџака - Муамер Зукорлић, Странка демократске акције Санџака - Сулејман Угљанин, Заветници - Милица Ђурђевић, Група грађана За препород Србије - Слободан Комазец, Руска странка - Слободан Николић, Републиканска странка - Никола Сандуловић, Србско-руски покрет - Слободан Димитријевић, Србија за све нас - Борко Стефановић, Млади са ставом - Станко Дебељаковић, Доста је било - Саша Радуловић, Партија за демократско деловање - Ардита Синани, Зелена странка и У инат - сложно за Србију - Народни савез.

ВОЈВОЂАНИ, њих 1.729.201 са правом гласа, бираће на 1.785 места, 120 представника за покрајински парламент између 15 листа.

На изборима учествују Србска напредна странка са партнерима, коалиција око Демократске странке, Социјалистичка партија Србије - Јединствена Србија, Лига социјалдемократа Војводине, Савез војвођанских Мађара, Србска радикална, Двери - Демократска странка Србије,Либерално демократска партија - Социјалдемократска странка, Народни покрет Динара - Дрина - Дунав, Мађарски покрет -Демократска заједница војвођанских Мађара, Зелена странка, Србско-руски покрет, Заветници, Војвођанска толеранција и Доста је било.

Покрајинско гласање се, за разлику од последњих избора, када су грађани бирали по пропорционалном и већинском систему, сада одржава само по пропорционалном. Избори коштају 7,8 милиона динара.

Грађани ће бирати и представнике у већини општина. Неће се гласати за нове представнике у београдској скупштини, ни у Зајечару, Аранђеловцу, Бору, Врбасу, Ковину, Косјерићу, Лучанима, Мајданпеку, Медвеђи, Мионици, Неготину, Оџацима и Пећинцима.

КУТИЈЕ ће надгледати 1.687 домаћих и 196 страних "контролора". Највише представника имаће ЦеСИД - 705. Пријавили су се и представници 15 амбасада - Француске, Италије, Словачке, Велике Британије, Бугарске, Белгије, Аустрије, Аустралије, Немачке, Турске, Румуније, Норвешке, Украјине, Канаде, САД.

Предавање листа обележила је прича о фалсификованим потписима који су се појавили на њих неколико. У питању је око 15.000 "фалш" парафа, а случај ће, највероватније добити и судски епилог. Од 29 поднетих, девет листа је, због различитих нерегуларности или непотпуне документације - одбијено.

Становници јужне српске покрајине изјашњаваће се на 90 бирачких места. Изборе на Косову и Метохији надгледаће ОЕБС, а гласови ће се бројати у Врању и Рашкој.

Изјашњаваће се и наши људи у иностранству, и то на 38 позиција у дипломатским представништвима. У затворима ће бити отворено 29 бирачких места.

ПРАВИЛА
*ГРАЂАНИ на бирачко место морају да понесу личну карту, пасош или возачку дозволу, како би могли да остваре право да гласају. Обавештење које су добили са адресом где могу да се изјасне не морају да носе на гласање.

*ОНИ који нису у могућности да дођу на гласање, могу да се јаве бирачком одбору до 11 часова, како би могли да остваре бирачко право.

*ОСОБЕ са инвалидитетом могу да дођу на изјашњавање уз помоћ пса водича, као и да уместо ручног потписивања користе печат са подацима.

МИЛИОНИ ЗА КАМПАЊУ

СВИХ 20 листа које учествују на парламентарним изборима добило је по 5,8 милиона динара за кампању. Како би могле да користе новац, морале су да дају депозит држави. Уколико не освоје најмање један проценат гласова, гаранција иде у републичку касу. Новац за кампању чини укупно 20 процената од 580,6 милиона динара намењених за парламентарне изборе. Преосталих 80 одсто дели се онима који изборе места у парламенту, а на основу броја мандата.

ГОДИНЕ

МЕЂУ кандидатима за улазак у Скупштину Србије налази се 2.021 мушкарац и 1.249 дама. Свега десет потенцијалних посланика има до 20 година, њих 571 од 20 до 30, 812 између 30 и 40, 796 их је у петој, 690 у шестој, а 391 у седмој или осмој деценији.

СПЕЦ. ВН

ПРВИ на биралишта јошу суботуизашли су наши људи који живе у Великој Британији, САД и Канади. Њихови гласови неће бити саопштавани док се не заврши изјашњавање у матици. Остатак дијаспоре гласау недељу.

БРОЈКЕ
* 6.739.441 грађанин у Србији има право гласа
* 1.883 посматрача пратиће цео процес гласања