ФБИ подстиче на тероризам оне који нису злочинци

24-04-2016 11:01:36 | | / vostok.rs |


Заштитници људских права забринути су због метода које амерички Федерални истражни биро примењује у противтерористичким операцијама. Организација „Хјуман рајтс воч“ дошла је до закључка да многи који су били под истрагом можда никада не би починили злочин да их службе безбедности САД нису на то подстицале.

Навикли сте да мислите да ФБИ осујећује планове терориста? А шта ако они те планове и смишљају? Очигледно је да се то дешава стално, а главна мета ове организације јесу амерички муслимани.

У свом извештају из 2014. године организација „Хјуман рајтс воч“ је пажљиво проучила противтерористичке оперативне експерименте који се изводе у Америци. Они су закључили да многи који су били под истрагом никада не би починили злочин да их органи реда на то нису подстицали и да нису вршили притисак на њих. Понекад је извођење терористичких напада чак и финансијски охрабривано.

„Због злочина повезаних с терористичком делатношћу пред суд је изведено више од 500 људи. То је импозантна цифра и може да изазове утисак да Американце заиста чувају од терористичких напада. Али ми смо сазнали да су у многим случајевима на одговорност позивани они који никада не би постали терористи да није било мешања ФБИ“, рекла је за РТ заменица директора вашингтонске канцеларије „Хјуман рајтс воча“ Андреа Прасоу.

Према подацима из друге истраге, коју је спровела група за заштиту права муслимана „Проџект Салам“, многа хапшења због осумњичености за тероризам дешавала су се услед тога што је ФБИ спречавао реализацију сопствених планова.

Биро је 2009. године ухапсио четири човека због тога што су се припремали да изазову експлозије у синагогама у њујоршком Бронксу и да нападну америчку војну базу. Они су се нашли пред судом без обзира на то што је управо ФБИ испланирао овај злочин, на сваки могући начин их подстицао на њега и дао им неопходна средства.

Методе које се примењују у оперативним експериментима изазивају многа страховања. Једно од њих је у томе што органи реда подстичу на тероризам људе који сами од себе, највероватније, никада не би починили злочин.

„ФБИ често изводи овакве операције не само против тероризма него и у борби против претњи националној безбедности у целини. Исто су учинили и са мном пре него што су ми 2012. саопштили оптужницу“, испричао је бивши сарадник ЦИА Џон Киријаку.

ФБИ не сме да хапси људе на основу претпоставки да би они некада могли да изврше злочин против САД. У Америци постоји слобода говора. Било који човек, чак и ако је глуп, ипак има право да изрази своје мишљење. ФБИ не сме да прогони грађане чија је кривица само у томе што лако потпадају под утицај и што ће, можда, некада измислити нешто против Америке.