Аустрија бира председника

24-04-2016 11:23:20 | | © AFP 2016/ JOE KLAMAR/ vostok.rs |


У Аустрији је јутрос, од седам часова, отворена већина гласачких места за председничке изборе, на којима грађани могу да бирају између шест кандидата.

У Бечу и Инсбруку грађани могу да гласају до 17 часова, док се у другим покрајинама гласачка места затварају у 16 часова, а у појединим општинама и много раније.

Пошто се ради о изборима са великим бројем кандидата, већ сада је готово извесно да нико неће моћи до освоји већину гласова, тако да ће бити неопходан други круг гласања, који ће бити одржан 22. маја.

Највеће шансе да уђу у други круг имају кандидат странке Зелених Александар ван дер Белен, као и кандидат Слободарске партије (ФПО) Норберт Хофер.

Они представљају два у потпуности супротстављена политичка погледа, тако да грађани не само да бирају председника, већ и правац којим би земља требало да се креће у будућности.

ФПО је партија деснице, а Ван дер Белен је из либералнијег табора.

Остали кандидати су Рудолф Хундсторфер, кога је у председничку трку послала Социјалдемократска партија (СПО), Андреас Кол из Народне парије (ОВП) и независни кандидати Ирмгард Грис, као и Рихард Лугнер.

Хундсторфер и Кол, према истраживањима, немају велике шансе да уђу у други круг, што би био „нови шамар“ владајућој коалицији СПО-ОВП.

Једино Грисова је, до скоро, у истраживањима била надомак резултата Ван дер Белена и Хофера, па само она може да изненади.

Уколико Ван дер Белен и Хофер уђу у други круг највероватније је да ће обе владајуће странке својим гласачима препоручити да гласају против кандидата ФПО, како би зауставили стални раст популарности те странке и њену нову победу, које би се засигурно одразиле касније и на парламентарним изборима, који би могли бити расписани далеко пре истека мандата.

На председничким изборима право гласа има 6.382.484 Аустријанаца.