Обама: Британија не може да преговара са САД брже од ЕУ

24-04-2016 11:30:52 | | / vostok.rs |


Преговори о новом трговинском споразуму између САД и Велике Британије у случају њеног изласка из Европске Уније (Брегзит) могли би да потрају до десет година, изјавио је председник САД Барак Обама.

„Велика Британија нема могућност да усклади било какве споразуме са САД брже од ЕУ… И могуће је да ће проћи пет до десет година пре него што било шта постигнемо“, рекао је Обама у интервјуу за Би-Би-Си.

Обама је у петак током заједничке конференције за медије са британским премијером Дејвидом Камероном већ изјавио да би излазак Британије из Европске Уније преместио Лондон „на крај реда“ оних који желе да потпишу трговинске споразуме са Вашингтоном. Приоритет по том питању биће дат Европској Унији.

Амерички председник такође је увијено позвао младе Велике Британије да гласају за останак у чланству ЕУ.

Коментаришући ситуацију у Сирији Обама је у интервјуу изјавио да слање копнене војске не би помогло решавању ситуације у тој земљи.

Вашингтон ће вршити притисак на Русију и Иран који подржавају званични Дамаск и умерене опозиционе снаге како би сукоб био решен мирним путем.

Обама је додао да ДАЕШ највероватније неће бити побеђен у наредних девет месеци током којих ће он бити у Белој кући, али да је борба против терориста ДАЕШ–а неопходна.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут