Обама: Слање војске у Сирију би била грешка

24-04-2016 06:17:02 | | © REUTERS/ Jonathan Ernst/ vostok.rs |


Међународна заједница ће наставити да врши притисак на све стране, укључујући Русију, Иран и представнике умерене опозиције, како би сви учесници међусиријског дијалога сели за преговарачки сто, сматра председник САД Барак Обама.

Извођење копнене операције у Сирији са циљем обарања председника Башара ел Асад била би грешка Запада, изјавио је председник САД Барак Обама у интервјуу Би-Би-Сију.

„За САД, Велику Британију и савезе западних земаља слање копнених снага и обарање режима Асада би била грешка“, констатовао је шеф америчке администрације.

Обама је рекао да не рачуна да ће међународна коалиција на челу са САД успети у потпуности да уништи терористичку организацију ДАЕШ за девет месеци које му је још остало на месту председника.

„Можемо полако смањивати величину територије на којој су они активни“, сматра председник.

Према речима Обаме, коалиција ће наставити да „наноси ударе на положаје ДАЕШ-а у местима као што је Рака“ и покушати да изолује оне делове Сирије одакле долазе милитанти у Европу. Он је садашњу ситуацију у Сирији назвао „ужасно компликованом ситуацијом која цепа срце“.

„Не мислим да постоје неки посебни начини за њено решавање. Само једно војно решење и наравно наше распоређивање копнених снага не могу да реше дугорочне проблеме у Сирији“, навео је Обама.

Шеф америчке администрације тврди да би могао да изврши међународни притисак на Русију и Иран како би се пружила помоћ процесу предаје власти у Сирији новим политичарима, али је додао да ће то бити „тежак задатак“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут