Турска позвала амбасадора Холандије на разговоре због карикатуре Ердогана

24-04-2016 06:34:24 | | / vostok.rs |


Министарство спољних послова Турске позвало је амбасадора Холандије Корнелиса ван Рижа да би „изразило забринутост“ због објављивања карикатуре турског председника Реџепа Тајипа Ердогана у холандским медијима, јавио је турски лист „Хуријет“.

Aмбасадор Холандије Корнелис ван Риж је, са своје стране, замолио турске власти да разјасне ситуацију са писмом које је Конзулат Турске у Ротердаму наводно упутило турским организацијама са седиштем у Холандији.

Према подацима које су објавили медији, у том писму Анкара је позвала те организације да пријаве конзулату све случајеве негативних коментара и увреда турског председника.

То је сигнал да Ердоган, ког одавно оптужују за примену сурових мера против неистомишљеника, сада злоупотребљава застареле европске законе у покушају да ућутка своје међународне противнике, коментарише „Вашингтон пост“.

Инцидент са писмом такође је прокоментарисао премијер Холандије Марк Руте. Током сусрета са немачком канцеларком Ангелом Меркел у Ајндховену он је изјавио да је зачуђен акцијама Анкаре и да не схвата шта Турска жели да постигне.

„Хуријет“ наводи да су турски дипломатски извори одбили да прокоментаришу ситуацију.