Русија може да порази НАТО за три дана

25-04-2016 04:22:10 | | / vostok.rs |


Амерички аналитичари издвојили су низ проблема с којима би се НАТО суочио у случају хипотетичког оружаног сукоба са својим источним суседом.

Амерички портал „War on the Rocks“ упоредио је оружане снаге Русије и НАТО-а, направивши модел хипотетичког војног сукоба, у којем је предност дао руској страни због низа фактора.

Аутори текста, аналитичари истраживачког центра „Ренд корпорејшен“, Дејвид Шлапак и Мајкл Џонсон, на основу готово двогодишње анализе и војних игара великих размера, закључили су да Русија има предност над САД и њиховим савезницима не само у наоружању него и у бројности.

Шлапак и Џонсон позивају се на недавну изјаву начелника штаба америчке Копнене војске Марка Милија који је, наступајући пред сенаторском комисијом за оружане снаге, признао је да Русија има предност над Америком по распону снага и количини наоружања.

„Да ли су ови подаци тачни? Нажалост, јесу“, констатују амерички стручњаци.

Као потврду овим закључцима они су направили модел хипотетичке ситуације у којој Русија наводно напада балтичке земље. Раније ове године, аналитички центар, чији су сарадници Шлапак и Џонсон, већ је разматрао овакав сценарио.

Тада је „Ренд корпорејшен“ закључио да би Русија снаге НАТО-а на Балтику могла да порази за три дана.