ОЕБС: Нису сви на изборима имали исте шансе

25-04-2016 07:34:08 | | / vostok.rs |


Ванредни парламентарни избори у Србији понудили су бирачима разноврсност избора уз поштовање основних слобода, закључили су данас међународни посматрачи, уз напомену да нису сви учесници имали једнаке шансе.

„Грађани Србије јуче су слободно бирали између великог броја политичких партија. Изборни дан био је миран и веома добро организован. Избори нису ограничени на изборни дан, а када је реч о изборној кампањи, кандидати су водили кампању отворено“, рекао је Владимир Аријев, шеф делегације Парламентарне скупштине Савета Европе.

У данас објављеном саопштењу посматрача, које је објавио ОЕБС, оцењује се да је изборна администрација своје дужности обављала на ефикасан начин и да је уживала поверење учесника избора.

„Иако су основна грађанска права била поштована, пристрасно извештавање у медијима, неправедна предност коју обезбеђује статус владајуће странке и нејасно разграничење државних и страначких активности, пољуљали су једнакост могућности у такмичењу учесника избора“, каже се у саопштењу.

Како се додаје, законодавни оквир пружа добру основу за спровођење демократских избора у складу са опредељењима ОЕБС-а и осталим међународним обавезама и стандардима, али одређен број препорука ОЕБС-а/КДИЛЈП-а и Венецијанске комисије Савета Европе из претходних година није размотрен и узет у обзир.

Кључни недостаци се односе на недовољно прецизна правила везано за подношење и проглашење изборних листа, неефикасне мере против злоупотребе јавних ресурса за спровођење кампање, недовољно прецизна правила везано за финансирање изборне кампање, као и недостатке у решавању изборних спорова, непостојање санкција за одређене прекршаје и недостатак одредби о посматрачима.

Основна грађанска права била су поштована, а кандидатима је било омогућено да спроводе кампању на слободан начин, оцењују посматрачи.

Међутим, како се наводи, владајуће Србска напредна странка и, у нешто мањој мери, Социјалистичка партија Србије, повећале су своје учествовање на званичним догађајима током изборне кампање и користиле неправедну предност коју обезбеђује положај владајуће странке, уз нејасно разграничење државних и страначких активности, што је у супротности са опредељенима ОЕБС-а и стандардима СЕ.

Посматрачи наводе и да су забрињавајући наводи о томе да су владајуће партије вршиле притисак на бираче и запослене у јавном сектору као и да се бирачи маме иницијативама о социјалној помоћи.

„Наша процена на основу нашег посматрања претходних шест недеља није само црно-бела. Постоје позитивни елементи, али и недостаци“, рекао је амбасадор Герт Хинрих Аренс, шеф посматрачке мисије ОЕБС/ОДИХР.

Јавни медији су, како се наводи, обезбеђивали једнаку минутажу учесницима избора да би могли да представе своје изборне платформе у складу са законским обавезама.

Међутим, активности Владе и владајуће странке су биле доминантна тема у извештавању о изборној кампањи у склопу информативног програма, каже се у саопштењу.

Аналитичко и критичко извештавање на утицајним телевизијским каналима са националном покривеношћу је било ограничено, делимично због свеприсутне аутоцензуре која је резултат политичке контроле над сектором медија, оцењују посматрачи.