Меркелова: Није било речи о војном присуству у Сирији

26-04-2016 08:20:00 | | / vostok.rs |


Лидери Немачке, Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Француске и Италије признају да је примирје у Сирији крхко и да је неопходно политичко решење сукоба у тој земљи, изјавила је немачка канцеларка Ангела Меркел после завршетка „самита петорице“ у замку Херенхаузен.

„Што се тиче Сирије, изрекли смо јединствено мишљење да смо веома забринути што је примирје крхко и што се због тога драматично често нарушава, као и да је потребно да се политичко решење тражи у политичким преговорима у Женеви“, рекла је Меркелова.

Примирје у Сирији ступило је на снагу 27. фебруара. Прекид ватре не важи за ДАЕШ, Нусра фронт и друге организације које су Уједињене нације прогласиле терористичким.

Према њеним речима, питање о појачању војног присуства у Сирији није разматрано на састанку.

Потребна реализација споразума ЕУ-Турска

Лидери пет западних земаља заложили су се за реализацију споразума Европска унија – Турска о избеглицама.

„У вези са нелегалном миграцијом били смо јединствени у томе да треба да се боримо с њеним узроцима и да споразум ЕУ—Турска мора да буде реализован“, рекла је Меркелова.

Она је додала да су САД „показале спремност да учествују у операцији у Егејском мору“ против нелегалних превозника миграната.

„САД су у овоме у пуној мери ангажоване“, додала је канцеларка.

Припрема избора у Донбасу

Земље „нормандијске четворке“ (Немачка, Русија, Украјина, Француска) наставиће да раде на припреми избора у Донбасу, рекла је Меркелова.

„Због ситуације у Сирији учесталост контаката САД и Русије је порасла. Овакав развој се уочава и поводом украјинске кризе. Ипак и ’нормандијски формат’ ће наставити да испуњава своје задатке. Радићемо, пре свега, на изборном законодавству, улажемо веома велике напоре у јачање политичког процеса и спровођења избора“, рекла је Меркелова.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут