Сирија: Терористе у Алепу и Дамaску тренирају Турска и Саудијска Арабија

26-04-2016 09:12:25 | | / vostok.rs |


Шеф делегације сиријске владе на међусиријским преговорима Башар Џафари оптужио је групације Ахрар ел Шам и Џејш ел ислам за терористичке нападе у Алепу и Дамаску.

„Не изненађује то што је нападе у Алепу извела организације Ахрар ел Шам, коју тренира Турска, а терористички напад у Дамаску Џејш ел ислам, коју припрема Саудијска Арабија“, изјавио је Џафари након састанка са специјалним изаслаником Уједињених нација за Сирију Стафаном де Мистуром у Женеви.

Џафари је навео да је на састанку с Де Мистуром разговарао о ескалацији тероризма која се бележи у Алепу и у области Сеида Зејнаб у Дамаску.

„Претње низа представника саудијске делегације (Високи преговарачки комитет сиријске опозиције) који су били овде у Женеви, пре него што су се изнервирали и напустили је, претвориле су се на копну у нападе уз коришћење ракета у Алепу и експлозију аутомобила који је убио невине у Сеида Зејнабу у Дамаску“, рекао је Џафари.

Према његовим речима, циљ саопштења Високог преговарачког комитета у Дамаску био је да пропадну актуелни међусиријски преговори и да се појача спољно мешање у те преговоре.

Џафари је додао да је Дамаск упутио писма генералном секретару УН и председнику Савета безбедности УН са захтевом да предузме хитне кораке за помоћ Сирији у борби против тероризма и да позове на одговорност оне земље које помажу терористима.

„Влада Сирије упутила је два идентична писма генералном секретару УН и председнику Савета безбедности УН са циљем да објасни ситуацију и да тражи од Савета безбедности да предузме хитне мере и помогне влади (Сирије) у борби против тероризма у складу с резолуцијама УН, као и да позове на одговорност владе земаља које спонзоришу тероризам у којем страдају невини грађани“, рекао је Џафари.

Џафари је нагласио да ескалација насиља у Сирији има политички подконтекст.

Према његовим речима, неспособност Јордана и Саудијске Арабије да саставе јединствени списак терористичких група на основу одлуке Међународне групе за подршку Сирији довело је до садашњег распламсавања тероризма у Сирији.

Џафари је истакао да је „то довело до учешћа терориста у делегацијама група у Женеви“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут