САД-у не иде глатко у извозу демократије

27-04-2016 07:43:07 | | © REUTERS// vostok.rs |


Последњих година Сједињене Државе су више пута покушавале да успоставе демократију у различитим земљама света. Ипак, веома ретко су се ови покушаји се завршавали успешно.

Политиколог и професор међународних односа са универзитета Харвард Стефан Волт сматра да САД треба да престану да агресивно успостављају демократске режиме у другим земљама и почну промене у сопственој унутрашњој политици. Он је ово мишљење изразио у чланку за магазин „Форин полиси“.

Волт је сигуран да је коришћење војне силе за ширење демократије — идеја која је доживела неуспех, за шта наводи неколико аргумената. Као прво, успешни демократски режими се не успостављају споља и да би се то десило није довољно створити нови устав и одржавање избора. САД, као по правилу, управо иду тим путем.

„Да би америчка војска успешно извезла демократију брзо и јефтино, потребан је невероватан ниво самопоуздања“, сматра Волт.

Друго, коришћење војне силе приликом успостављања демократије у другим земљама најчешће се суочава са оштрим противљењем. Многима се не свиђа да добијају наређења од добро наоружаних иностраних окупатора, наводи професор. Осим тога, током „демократизације“ националне елите губе власт и средства, што неизбежно води ка настанку опозиционих снага. То је последње што би желели да виде нови режими, јер суровост даје могућност лидерима да појачају свој утицај, не избегавајући употребу силе. Осим тога, ситуација се погоршава тиме што Американци не постављају на чело локалне администрације оне људе који одговарају наведеним дужностима, јер лоше познају локалне специфичности.

Као алтернативу професор предлаже два приступа. Први — демократски, други давање примера другим земљама.

„Једноставно говорећи, САД би се много боље избориле са задатком наметања демократије у читавом свету, ако буду у складу са тим вредностима на својој територији“, закључио је Волт.