Лавров: Европска безбедност у ћорсокаку

27-04-2016 10:00:42 | | / vostok.rs |


Акције САД и њихових савезника за стварање глобалног противракетног система имају деструктивни карактер, сматра руски министар иностраних послова Сергеј Лавров на V Московској конференцији за међународну безбедност.

Сергеј Лавров је рекао да се слаже са шефом Европске комисије Жан Клода Јункера да без сарадње са Русијом не може се створити стабилна архитектура безбедности.

„Међутим, да ли је у складу са тим циљем то што данас раде западни партнери? На тзв. источном ободу НАТО-а врше се непрестане ротације контингената САД и њихових савезника, свакодневно се изводе војне вежбе, формира се нова војна инфраструктура. Све заједно ови кораци су у супротности са словом и духом Основног акта Русија-НАТО… Значајни деструктивни фактор који представља ризике за стратешку стабилност остају акције САД и њихових савезника у сфери противракетне одбране, у сфери стварања глобалног ПРО“, рекао је Лавров.

Борба против тероризма

Лавров сматра да борба против тероризма захтева дуже време и огромне напоре читаве међународне заједнице, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Да би се изборили са терористичком агресијом, за шта ће у сваком случају требати дуже време и огромни напори, потребно је до краја исправити грешке и престати са оним акцијама и политичким одлукама са којима се суочио регион Блиског истока и северне Африке“, рекао је Сергеј Лавров.

Русија-НАТО

Резултати седнице Савета Русија-НАТО потврђују да ситуација са европском безбедношћу се налази у ћорсокаку, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Како је потврдила недавна седница Савета Русија-НАТО на нивоу амбасадора која је била одржана на инсистирање Северноатлантске алијансе након дуге паузе која је такође била иницирана њима. Ситуација по питању европске безбедности остаје у ћорсокаку“, рекао је руски министар.

Према речима Лаврова, међу пројектима практичне сарадње Русије и НАТО-а које је замрзнула Алијанса била је заједничка борба против тероризма.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут