Путин: Ситуација у Сирији преломљена захваљујући Русији

27-04-2016 11:13:45 | | / vostok.rs |


За ефективну борбу против међународног тероризма, чија је распрострањеност без преседана, потребни су напори целе међународне заједнице, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

У поздравном телеграму руског лидера учесницима пете Московске конференције за међународну безбедност наводи се да су акције Ваздушно-космичких снага Русије омогућиле прелом ситуације у Сирији.

„Акције Ваздушно-космичких снага у Сирији нанеле су ДАЕШ-у и другим терористичким групама снажан ударац, омогућиле кључни прелом ситуације и створиле повољне услове за наставак међусиријског дијалога како би се обезбедило политичко решавање конфликта“, наводи се у Путиновом поздравном телеграму учесницима конференције.

„У центру нашег дневног реда је тема борбе против међународног тероризма који је добио размере без преседана и у суштини ставио цивилизацију пред велики изазов. За ефективну борбу против ове глобалне претње потребно је успостављање енергичних акција читаве међународне заједнице“, наводи се у изјави председника.

Владимир Путин је нагласио да је на решавање овог задатка „усмерена руска иницијатива за формирање широког антитерористичког фронта на универзалној међународно-правној основи и под оквиром УН“.

Русија од октобра 2015. године изводи у Сирији ваздушну операцију против терористичких група које су активне у овој земљи.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут