Комунистичка партија предлаже враћање ракета на Кубу

27-04-2016 04:07:50 | | / vostok.rs |


Посланици Државне думе из Комунистичке партије Валериј Рашкин и Сергеј Обухов предложили су да се на Кубу врате ракетни комплекси за заштиту интереса и савезника из ОДКБ.

Руски посланици су упутили писмо са овим предлогом председнику Русије Владимиру Путину, министру иностраних послова Сергеју Лаврову и министру одбране Сергеју Шојгуу.

Они су навели да је агенција Ројтерс објавила информације да већ у мају САД намеравају да распореде ракетне системе типа „химарс“ на југоистоку Турске.

„Треба рећи да тактично-техничке карактеристике овог наоружања, према доступним информацијама, омогућавају да се између осталог користе ракете опсега до 500 км. На такав начин ствара се потенцијална претња по савезнике Русије из ОДКБ (пре свих Јерменију)“, пишу посланици.

Према њиховом мишљењу, у циљу заштите треба предузети одговарајуће реципрочне мере.

„Са наше стране, ту се ради о распоређивању руских лансирних система аналогног, па чак и већег опсега на Куби. Осим тога, још је препоручљивије асиметричан одговор Вашингтону у виду обнове радарског система у Лурдсу“, навели су Рашкин и Обухов.