Бородавкин: Планира се офанзива на сиријске градове

29-04-2016 04:18:19 | | / vostok.rs |


Сиријска војска планира офанзиву на градове Деир ел Зор и Раку уз подршку руских ваздушних снага, јавила је данас новинска агенција РИА позивајући се на руског амбасадора у УН у Женеви Алексеја Бородавкина.

Бородавкин је истакао и да се групе Џаиш ел ислам и Ахрар ел шам нису званично придружиле сиријском примирју и истакао да те групе позивају џихадисте да уједине напоре у борби против владиних војника.

„Чујемо изјаве тих група да су се наводно прикључили прекиду непријатељстава. Међутим, немамо званичну потврду тога“, рекао је Бородавкин.

Руски дипломата тврди да, истовремено, лидери тих група с времена на време јавно признају да се боре „раме уз раме“ са групом Нусра фронт, као и да су недавно поручивали да је режим прекида непријатељстава „мртав“ и да сви џихадисти морају да удруже снаге у борби против владиних војника.

„Уколико су те групе озбиљне у потрази за могућностима политичког решења сукоба у Сирији, оне морају радикално да промене своје позиције“, поручио је Бородавкин.

Амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин недавно је рекао да је Русија тражила од Одсека за борбу против тероризма Савета безбедности Уједињених нација да стави на црну листу главну сиријску побуњеничку групу Џаиш ел ислам, која игра кључну улогу у мировним преговорима о Сирији.

Он је додао да је Русија, која подржава режим сиријског председника Башара ел Асада, тражила да се на црну листу, на којој се налазе Исламска држава и Ал Каида, стави и исламска побуњеничка група Ахрар ел шам.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут