Суд изрекао казну директору фирме која је градила „Восточни“

29-04-2016 04:29:47 | | / vostok.rs |


Суд је изрекао казну Игору Нестеренку, генералном директору Тихоокеанске компаније за мостоградњу (ТМК) која је градила космодром „Восточни“, на три године затвора због преваре, саопштили су у Истражном комитету Русије.

Суд је утврдио да је од 8. септембра 2014. до 19. априла 2015. председник савета директора компаније ТМК Сергеј Јудин организовао малверзацијске шеме које су Нестеренку омогућиле да из средстава компаније присвоји готово 104,5 милиона рубаља (1,43 милиона евра). Јудин и Нестеренко су повлачили средства преко једнодневних фирми, а затим распоређивали новац према свом нахођењу, наводи се у саопштењу.

Суд је осудио Нестеренка на три године и три месеца строгог затвора.

Кривични поступак против Јудина који се терети за организацију преваре тренутно није размотрен.

У време истраге Нестеренку је заплењена имовина у вредности од скоро 60 милиона рубаља (око 820.000 евра), а Јудину у вредности од скоро 100 милиона рубаља (око 1,365 милиона евра).

Пре неколико дана је председник Русије Владимир Путин, који је дошао на космодром „Восточни“ да би пратио лансирање ракете-носача, изјавио да је због малверзација при градњи космодрома подигнуто шест оптужница. Председник Путин је обећао да ће кривци „заменити топлу кућну постељу затворским лежајевима“.