Све компаније на једном месту

17-04-2014 02:50:55 | | / mojenovosti.com |

Ниш-- У Нишу су јуче одржана предавања на тему ученичких компанија.

У Регионалном центру Ниш, u оквиру редовних активности подршке размени добре, школске праксе, 16. априла организована је трибина и мини сајампод називом (Пред)УЗМИ посао на време. Циљ ове активности је била промоција предузетништва код младих упознавањем Тимова за професионалну оријентацију (наставници) и вршњачких тимова (ученици) из основних школа са предузетничким идејама и активностима средњошколаца, представљањем ученичких компанија као и промоцијом школа које подржавају ову врсту ученичких активности.

У холу Регионалног центра Ниш, учесници су могли да се упознају са производима ученичких компанија који су били постављени на штандовима. Од 12 сати, у Конференцијској сали, петнаест својих компанија су представили ученици из пет средњих школа у Нишу: МТШ „15.мај“, Гимназије Светозар Марковић, Гимназије Бора Станковић, Трговинске и Економске школе. Трибину је посетило више од 150 учесника из основних школа у Нишу.
„ Поносан сам на основце. Толики број њих је чуо наше предавање и сви су били одушевљени то је знак да смо на правом путу. Драго ми је што је Регионални центар у Нишу успео да организује овако велики догађај.“- изјавио је Јован Милић, добитник награде „11.јануар“ и један од говорника.
Ова манифестација је повезала два велика пројекта који се већ неколико година реализују у Србији уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Са једне стране, то је пројекат Немачке владине организације ГИЗ „ Професионална оријентација у Србији“, који се реализује у основним школама и пројекат Достигнућа младих „Ученичка компанија“, који се реализује у средњим школама, са друге стране.
Због великог интересовања основних школа и одличне сарадње са тимовима из средњих школа, организатори трибине из Регионалног центра Ниш, најављују могућност поновног оргнизовања ове манифестације током јесени.
Искористили смо прилику да питамо Јована где ће провести најрадоснији хришћански празник, нашта је он одговорио:
„ Као и сваке године, традиционалне празнике проводим у кругу породице"- био је кратак Јован.
Како су сами организатори рекли, неколико пријављених су морали да одбију, због техничких могућности сале. Све ученичке компаније функционишу у склопу програма организације "Достигнућа младих у Србији", која се налази под покровитељством Министарства просвете.
Из Ниша: М.Н.