Патријарх Кирил: Никад већи прогон хришћанства

01-05-2016 06:44:29 | | / vostok.rs |


Хришћанство и религија у целини се потискује из јавног живота и у неким земљама се једноставно уништавају, изјавио је патријарх московски и целе Русије Кирил, говорећи на телевизији НТВ.

„Сада смо сведоци потискивања хришћанства, верских начела у целини, посебно хришћанства из живота Западне Европе и Северне Америке“, навео је руски патријарх Кирил.

Он је додао да се на Блиском истоку уништава хришћанство, док се у Африци истребљују цела села.

„Суочавамо се са појавом која је без преседана. Прогон хришћана је постојао, као што знамо, у Старом Риму, у Совјетском Савезу, али таквих размера физичког уништења људи, само зато што припадају хришћанству, није било у историји“, нагласио је поглавар РПЦ.

Патријарх је навео да је православни свет постао једна од водећих снага која се бори за традиционалне вредности и да савезника у борби против потискивања верских начела из живота има и међу католицима, муслиманима, Јеврејима, па чак и међу онима који нису верници.

Описујући атмосферу фебруарског сусрета са римским папом у Хавани, он је рекао:

„Осетио сам да саговорник дели моја убеђења, имамо исто мишљење да се данас треба заједно борити за хришћанске вредности како бисмо заштитили савремену цивилизацију од врло негативних последица који могу да настану у случају слабљења утицаја хришћанства на лични и јавни живот људи.“