Налазите се на страници > Почетна > Политика > Иванцов: ОХР је архаизам

Иванцов: ОХР је архаизам

01-05-2016 07:16:53 | | / vostok.rs |


Ако неко мора решити нека битна питања за државну заједницу БиХ, онда то морају учинити домаћи политичари који представљају три државотворна народа. Само уз консензус између њих, могу да се нађу реална рјешења, поручио је Петар Иванцов, амбасадор Русије у државној заједници БиХ, гостујући на ТВ1.

- Канцеларија високог представника је архаизам. 1995. када је постављен он је био неопходан због имплементације Дејтонског мировног споразума. Сигуран сам да је његово време прошло. Ако погледамо актуелна дешавања у БиХ онда не бих рекао да ОХР игра значајну улогу у политичким процесима савремене БиХ. Присутан је као посматрач и покушава оправдати своје постојање - истакао је Иванцов.

Он је додао да цени Валентина Инцка, као и његовог заменика Брјуса Бертона, али да је "нажалост, улога високог представника и ОХР-а све је мање видљива".

- Погледајте рецимо ситуацију око Мостара где високи представник покушава одиграти неку улогу у том процесу. Успеха, као што видите, нема - нагласио је Иванцов.

Навео је да Руска Федерација не прави разлику између Републике Српске и Федерације БиХ. Ипак, како је додао, постоје разлике, а оне су углавном историјске, духовне и културне. Каже и да су једнаки трговински односи и са Републиком Србском и Федерацијом БиХ.

Када је је реч о питању референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Србској, истиче да Русија сматра да бх. правосуђе мора да ради објективније и професионалније.

- Сматрамо, да ако осуђујемо, онда морамо предложити конкретне кораке како се ситуација може поправити, а она може бити исправљена само кроз дијалог. Кроз сарадњу између власти ентитета и институција БиХ - истакао је руски амбасадор.

Иванцов је на питање да ли би подржао рефрендум о отцепљењу Републике Српске од државне заједнице БиХ одговорио: "Постоји став Републике Српске да би се она ојећала сигурније и наводно би била боље економски развијана ако би постала самостална. У исто време представници хрватског народа не скривају своју жељу да они добију своје подручје на којем би могли деловати. Бошњаци са своје стране отворено кажу да ентитетима нема места у савременој државној структури БиХ, те да БиХ мора бити унитарна, и што више централизирана држава. Дакле, политичари увек имају своје амбиције. Битно је да ове амбиције не наносе штету бх. народима, него да раде у њихову корист."

РТРС